Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
882. deň na Ukrajine: Rusko obviňuje Ukrajinu z manipulácie pri tranzite energií
Zdielať na

882. deň na Ukrajine: Rusko obviňuje Ukrajinu z manipulácie pri tranzite energií

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruský útok poškodil zariadenia kritickej infraštruktúry v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Uviedli to miestne úrady, píše TASR na základe správy agentúry Reuters. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v utorok obvinila Ukrajinu, že využíva tranzit energií cez svoje územie ako "manipulačné tlačidlo". Ruská armáda v utorok oznámila, že zabrala ďalšiu menšiu dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny a jej jednotky postupujú ďalej. Ukrajinský parlament v utorok opäť predĺžil platnosť stanného práva aj mobilizácie o ďalšie tri mesiace, a to do začiatku novembra. Vatikánsky štátny sekretár kardinál Pietro Parolin sa v utorok v Kyjeve stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Moskovčania, ktorí vstúpia do armády, aby išli bojovať na Ukrajinu, dostanú od ruského hlavného mesta náborový príspevok vo výške 1,9 milióna rubľov (20.067 eur).

Ukrajina: Ruský útok poškodil kritickú infraštruktúru v Sumskej oblasti

Podľa prvotných informácií si útok nevyžiadal obete ani zranených, informovala miestna regionálna vojenská administratíva v príspevku na platforme Telegram. Podrobnosti o poškodenej kritickej infraštruktúre nezverejnila. Ukrajinská protivzdušná obrana v noci na utorok zneškodnila sedem z ôsmich dronov, ktorými útočilo Rusko, oznámili ukrajinské vzdušné sily. Dodali, že ruské sily odpálili aj raketu Ch-69, ktorá však v dôsledku protiopatrení ukrajinskej armády "nedosiahla svoj cieľ." Ďalšie podrobnosti neposkytli.

Rusko obviňuje Ukrajinu, že využíva tranzit energií na manipulácie

Slovensko a Maďarsko začiatkom tohto mesiaca uviedli, že prestali dostávať ropu od ruského Lukoilu cez ropovod Družba po tom, čo Ukrajina minulý mesiac zakázala tranzit ropy od spoločnosti Lukoil cez svoje územie. Vysoký zdroj z ruského ropného priemyslu v tejto súvislosti v utorok uviedol, že tranzit ropy sa neobnovil.

Rusko tvrdí, že dobylo ďalšiu ukrajinskú obec na východe krajiny

Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho jednotky "oslobodili" obec Ivano-Darivka pozostávajúcu len z niekoľkých ulíc a domov pred tým, ako Rusko začalo svoju vojenskú ofenzívu. Dedina sa nachádza približne 30 kilometrov severovýchodne od mesta Bachmut, ktoré ruské jednotky v roku 2023 premenili na ruiny a obsadili po niekoľkomesačnom obliehaní. Moskovské jednotky pomaly postupujú na východe Ukrajiny, pričom využívajú prevahu vojakov i vybavenia.

Ukrajina: Parlament predĺžil stanné právo a mobilizáciu o ďalšie tri mesiace

Za predĺženie oboch opatrení, ktorých platnosť by inak vypršala 12. augusta, sa vyslovila jednoznačná väčšina zákonodarcov. Stanné právo aj všeobecná mobilizácia vrátane dočasného zákazu vycestovania pre mužov vo veku 18 – 60 rokov boli vyhlásené po začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Odvtedy boli opakovane predlžované na žiadosť prezidenta Volodymyra Zelenského. Muži v uvedenom veku môžu krajinu opustiť len vo výnimočných prípadoch.

Vatikánsky štátny sekretár Parolin sa v Kyjeve stretol s prezidentom Zelenským
Parolin tak urobí v rámci svojej prvej oficiálnej návštevy krajiny od začiatku ruskej invázie vo februári 2022. Zelenskyj stretnutie označil za významné. "Diskutovali sme o dôsledkoch ruskej agresie voči Ukrajine, o pokračujúcom leteckom terorizme, o zložitej humanitárnej situácii a o výsledkoch nášho stretnutia s pápežom Františkom v júni v Taliansku," uviedol Zelenskyj prostredníctvom sociálnej siete X.

"Zamerali sme sa najmä na rozhodnutia z prvého mierového summitu a úlohu Vatikánu pri nastolení spravodlivého a trvalého mieru pre Ukrajinu. Som vďačný za kardinálovu podporu našej krajine a nášmu ľudu," povedal Zelenskyj. Ako informovala ukrajinská agentúra Ukrinform, kardinál Parolin je na návšteve Ukrajiny, aby udelil Celoukrajinskému sanktuáriu Matky Božej Škapuliarskej štatút baziliky minor, a tiež aby svojou prítomnosťou vyjadril pozornosť, ktorú pápež František venuje situácii na Ukrajine.

Moskva zavádza náborový príspevok v snahe prilákať do bojov na Ukrajine vojakov

Ich ročný plat za prvý rok služby sa tak zvýši na 5,2 milióna rubľov (54.921 eur), čo predstavuje vyše päťnásobok momentálnej priemernej mzdy v Rusku. Vyplácanie takýchto príspevkov ohlásila v utorok kancelária moskovského primátora Sergeja Sobianina. Celkový plat vojakov tak bude zahŕňať uvedený bonus, mzdu z ministerstva obrany, ako aj regionálne a federálne príspevky, priblížila Sobianinova kancelária.

Náborový príspevok začnú vojakom vyplácať okamžite. Takéto navýšenie znamená, že ročný plat ruských vojakov pochádzajúcich z Moskvy - podľa štatistických údajov za prvý štvrťrok 2024 - bude viac ako päťnásobne vyšší než aktuálna priemerná mzda v Rusku.

Niektorí ekonómovia však upozorňujú, že vyplácaním takýchto motivačných príspevkov či zvyšovaním mzdy vojakom vzniká v krajine nebezpečná platová nerovnováha. O vyššie mzdy vďaka nim totiž žiadajú zamestnanci vo všetkých odvetviach hospodárstva. Ruskí predstavitelia tvrdia, že v tomto roku sa do bojov na Ukrajine dobrovoľne prihlásilo už približne 190-tisíc ľudí, zatiaľ čo vlani bolo podpísaných 490-tisíc takýchto kontraktov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy