Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Pri tragickej havárii lietadla zomrelo osemnásť ľudí. Prežil iba pilot
Zdielať na

Pri tragickej havárii lietadla zomrelo osemnásť ľudí. Prežil iba pilot

KÁTHMANDU / Pri nehode malého lietadla v nepálskom Káthmándú, ktoré sa v stredu (24.7.) zrútilo krátko po štarte a začalo horieť, zahynulo osemnásť osôb. Podľa dostupných informácií prežil len pilot, ktorý vyviazol so zranením očí, informovali tlačové agentúry s odvolaním sa na oficiálnych činiteľov.

​Lietadlo začalo po nehode horieť

"Na palube bolo devätnásť ľudí vrátane posádky," uviedol spravodajský portál Kathmandu Post s odvolaním sa na hovorcu letiska. Portál neskôr informoval, že záchranári vyzdvihli z miesta nehody osemnásť tiel. Ako jediný nehodu podľa médií prežil pilot lietadla, ktorého previezli do nemocnice. Podľa agentúry AP lietadlo zišlo pri vzlete z odletovej dráhy a narazilo, pričom bezprostredne neboli jasné okolnosti nehody. Podľa nepálskych médií začalo lietadlo po nehode horieť. Na fotografiách zverejnených na spravodajskom webe Kathmandu Post vidieť zhorené trosky lietadla.

Viditeľnosť bola v čase nehody slabá

Podľa agentúry AP bolo Medzinárodné letisko Tribhuvana v Káthmandu po nehode uzatvorené a na mieste zasahovali záchranné zložky. Havarované lietadlo patrí nepálskej leteckej spoločnosti Saurya Airlines a malo letieť z Káthmandu do druhého najväčšieho nepálskeho mesta Pókhara. Táto spoločnosť podľa svojej webovej stránky využíva výlučne lietadlá Bombardier CRJ 200. V súčasnosti je v Káthmandu obdobie monzúnových dažďov, v čase nehody však nepršalo. Viditeľnosť v nepálskou hlavnou meste bola ale slabá, píše AP. Nepálsky letecký priemysel v posledných rokoch prekvitá, no je poznačený slabou bezpečnosťou spôsobenou nedostatočným výcvikom personálu a údržbou strojov. Európska únia dokonca z bezpečnostných dôvodov zakázala všetkým nepálskym leteckým spoločnostiam lietať vo svojom vzdušnom priestore

Súvisiace články

Najčítanejšie správy