Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Hviezdna jazdkyňa na olympiádu nepôjde: Na šokujúcom videu bičuje koňa 24-krát za minútu
Zdielať na

Hviezdna jazdkyňa na olympiádu nepôjde: Na šokujúcom videu bičuje koňa 24-krát za minútu

PARÍŽ / Trojnásobná olympijská šampiónka v jazdectve Charlotte Dujardinová z Veľkej Británie sa odhlásila z parížskych hier, pretože čelí vyšetrovaniu zo strany Medzinárodnej jazdeckej federácie (FEI). Tá neskôr oznámila, že jazdkyňu dočasne suspendovala na šesť mesiacov za neprimerané správanie sa voči zvieraťu. Objavilo sa totiž video, na ktorom bičovala koňa 24-krát za jednu minútu. Informoval o tom portál The Telegraph.

Jazdkyňa priznala, že spravila chybu v úsudku

Ako informuje The Telegraph, vedúca hviezda drezúry, ktorá sa mohla stať najviac ocenenou britskou olympioničkou, uviedla, že je "hlboko zahanbená" po tom, čo zábery boli poslané úradom. Hneď, ako sa video rozšírilo britským táborom vo Francúzsku, Dujardin priznala, že spravila "chybu v úsudku" počas tréningovej lekcie s 19-ročnou jazdkyňou v Gloucestershire. Charlotte (39) okamžite odstúpila z britského tímu na olympiáde a bola dočasne suspendovaná na šesť mesiacov správnou radou jazdeckého športu FEI.

FEI potvrdila, že má zábery, ktoré ukazujú, ako Dujardin "konala v rozpore s princípmi dobrých životných podmienok koní – počas tréningovej lekcie, ktorá sa konala v súkromnej stajni slečny Dujardin". Úrady odmietli komentovať podrobnosti videa, ale v rozhovore pre The Telegraph právnik oznamovateľky Stephan Wensing uviedol, že Dujardinovej činy boli "skutočne tvrdé“.  "Charlotte Dujardin bola uprostred arény. Povedala študentke: 'Tvoj kôň musí viac zdvíhať nohy v cvale.' Vzala dlhý bič a bičovala koňa viac ako 24-krát za minútu a skutočne tvrdo a drsne," priblížil právnik oznamovateľky Stephan Wensing. Dodala, že to bolo ako "slon v cirkuse".

Jazdkyňa tvrdí, že incident sa stal pred štyrmi rokmi

Dujardin sa nevyjadrila konkrétne k obsahu videa, ale uviedla, že incident sa stal pred štyrmi rokmi. Wensing povedal, že incident sa stal v roku 2022. V utorok (23.7.) v športovom svete okamžite zavládol pocit zúfalstva, že jedno z jeho najznámejších mien bolo pošpinené obvineniami z týrania zvierat.  British Equestrian odmietol komentovať obvinenia z bičovania, ale výkonný riaditeľ Jim Eyre povedal: "Obvinenia sú vážne a následky ďalekosiahle, ale udržiavanie integrity nášho športu zostáva našou prioritou – máme privilégium užívať si spoločnosť koní; nikdy nesmieme kompromitovať ich pohodu."

Dujardin bola prvá, ktorá verejne priznala, že bola obvinená, a na sociálnych sieťach oznámila, že sa stiahla zo všetkých súťaží, kým FEI vyšetrí incident. Dujardin potrebovala medailu akejkoľvek farby, aby sa dostala pred bývalú cyklistku Dame Lauru Kenny, s ktorou je momentálne na rovnakom počte šiestich medailí v britskej historickej tabuľke pre ženy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy