Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
883. deň na Ukrajine: Rusko útočilo na Charkov a prístav Izmajil, hlási Ukrajina
Zdielať na

883. deň na Ukrajine: Rusko útočilo na Charkov a prístav Izmajil, hlási Ukrajina

Zdroj: TASR

KYJEV / Pri ruskom dronovom útoku bola v stredu (23.7.) ráno poškodená infraštruktúra v prístave v meste Izmajil na rieke Dunaj v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Slovensko by mohlo pristúpiť k prijatiu odvetných opatrení voči Ukrajine za jej nedávne rozhodnutie o prerušení dodávok ropy spoločnosti Lukoil na naše územie. Na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD) to v stredu (23.7.) uviedol prezident Peter Pellegrini. Rusko nikdy neodmietalo mierové rozhovory s Ukrajinou, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

​Pri ruskom útoku bola poškodená infraštruktúra v prístave v Izmajile

Pri ruskom dronovom útoku bola v stredu (23.7.) ráno poškodená infraštruktúra v prístave v meste Izmajil na rieke Dunaj v Odeskej oblasti na juhu Ukrajiny. Zranenia utrpeli traja ľudia a boli poškodené aj obytné a komerčné budovy. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters. Pri útoku bolo poškodených niekoľko budov v prístave a tri nákladné autá. Útok tiež spôsobil požiar, uviedol gubernátor Odeskej oblasti Oleh Kiper. Podľa miestnych predstaviteľov bola poškodené aj päťposchodová obytná budova, na ktorej boli vybité okná a poškodené schodisko a fasáda.

Ukrajinská vzdušná obrana uviedla, že v noci na stredu (23.7.) zostrelila sedemnásť z 23 dronov, ktoré vypustili z územia Ruska a okupovaného Krymu ruské sily. Väčšinu pritom zostrelili nad Odeskou oblasťou. "Nepriateľ napadol južné regióny útočnými dronmi. Ich cieľom bola opäť infraštruktúra v prístavoch," uviedla ukrajinská armáda. Rumunské ministerstvo obrany v stredu (23.7.) uviedlo, že na území Rumunska sa po ruskom útoku blízko hraníc bezprostredne nenašli nijaké dronové úlomky. V rámci bežných postupov však boli na monitorovanie priestoru zo vzduchu vyslané dve stíhačky F-16.

​Slovensko by mohlo pristúpiť k odvetným opatreniam voči Ukrajine

Slovensko by mohlo pristúpiť k prijatiu odvetných opatrení voči Ukrajine za jej nedávne rozhodnutie o prerušení dodávok ropy spoločnosti Lukoil na naše územie. Na spoločnej tlačovej konferencii s ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD) to v stredu (23.7.) uviedol prezident Peter Pellegrini. Zastavenie dodávok ropy na Slovensko a do Maďarska podľa politikov narúša dobré susedské vzťahy medzi krajinami. "Pevne verím, že sa to zo strany Ukrajiny podarí čo najskôr dať do poriadku, pretože Slovensko ako suverénna krajina nakoniec bude musieť pristúpiť aj k nejakým odvetným opatreniam, a to by nebolo na prospech ani Ukrajiny a nie jej občanov, ani nikoho z nás v tomto regióne," vyjadril sa prezident.

Slovensko je podľa neho jedným z kľúčových dodávateľov elektrickej energie na Ukrajinu a v poskytovaní dodávok sa vždy zachovalo ako zodpovedný partner. Upozornil taktiež na humanitárnu pomoc, ktorú Slovensko poskytlo v nadväznosti na vojnu vyvolanou ruskou agresiou. V danej súvislosti spomenul aj darovanie kľúčových systémov slovenskej obrany smerom na Ukrajinu. "Slovenská republika sa v kľúčových situáciách zachovala ako zodpovedný sused a dobrý partner vo vzťahu k Ukrajine. Boli sme schopní na naše vlastné náklady po prvýkrát v histórii pretransformovať náš plynovod tak, aby bol schopný fungovať v reverznom toku a zásobovali sme Ukrajinu v časoch, kedy nemala dostatok plynu," pripomenul Pellegrini. Od ruskej spoločnosti Lukoil prestali Slovensko a Maďarsko dostávať ropu po tom, čo Ukrajina minulý mesiac zakázala tranzit ropy od tejto spoločnosti cez svoje územie. Túto ropu na Slovensku odoberala bratislavská rafinéria Slovnaft.

​Peskov: Rusko nikdy neodmietalo mierové rozhovory s Ukrajinou

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu (23.7.) uviedol, že vyhlásenie ukrajinského ministra zahraničných vecí o podmienkach začatia mierových rokovaní je v zhode s ruským postojom k tejto otázke. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu (23.7.) na stretnutí so svojím čínskym náprotivkom Wang Im povedal, že Ukrajina bude v určitej fáze ochotná viesť rozhovory s Ruskom, ak bude Moskva rokovať v dobrej viere. Dodal však, že v súčasnosti takúto ochotu z ruskej strany nevidí.

Peskov uviedol, že sa zdá, že postoj ukrajinského ministra k začatiu mierových rokovaní je v zhode z pozíciou, ktorú zastáva aj Rusko. "Viete, že ruská strana nikdy neodmietala rokovať a vždy sme boli rokovaciemu procesu otvorení, avšak dôležité sú tu detaily, ktoré vy ani ja zatiaľ nepoznáme," povedal prítomným novinárom.
Putin v júni uviedol, že Rusko ukončí vojnu na Ukrajine iba pod podmienkou, že Kyjev Moskve odovzdá štyri oblasti, ktoré Rusko oficiálne anektovalo v roku 2022 a upustí od svojich ambícii stať sa členom NATO. Ukrajina tieto návrhy rýchlo odmietla s tým, že sa rovnajú kapitulácii.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy