Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
884. deň na Ukrajine: Ukrajina hlási zneškodnenie 25 ruských dronov
Zdielať na

884. deň na Ukrajine: Ukrajina hlási zneškodnenie 25 ruských dronov

KYJEV / Ukrajinské ozbrojené sily zneškodnili 25 z 38 ruských dronov typu Šáhid, ktoré v noci na štvrtok 25. 7. útočili na juh Odeskej oblasti, regióny vo vnútrozemí krajiny i prístav Izmajil neďaleko hraníc s Rumunskom.

"Nepriateľ počas noci použil 38 útočných dronov Šáhid na útoky na infraštruktúru Ukrajiny vo viacerých oblastiach vrátane juhu Odeskej oblasti a centrálnej Ukrajiny," uviedol veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

 Miestne úrady v Izmajile hlásili dvoch zranených civilistov a poškodenú infraštruktúru. Prístav na rieke Dunaj bol terčom útokov dronov už druhú noc za sebou, pripomína Reuters. Tri drony sa podľa Oleščuka "stratili" po tom, ako preleteli hranice Ukrajiny s Rumunskom. Rumunské územie leží na druhej strane Dunaja oproti Izmajilu.

Rusko vlani v júli odstúpilo od dohody o vývoze obilia a hnojív z Ukrajiny. Odvtedy začalo útočiť na ukrajinské prístavy na rieke Dunaj, ktorá sa stala hlavnou cestou pre vývoz ukrajinského obilia.

Gubernátor Žytomyrskej oblasti na severe Ukrajiny vo štvrtok 25. 7. uviedol, že systémy protivzdušnej obrany zasiahli väčšinu z 10 vzdušných cieľov. Trosky dronov však poškodili súkromné domy a infraštruktúru. Šéf kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhij Popko povedal, že drony na hlavné mesto (Kyjev) útočili z viacerých smerov. Všetky však boli zneškodnené. Škody a ani obete Popko nehlásil.

Ruská armáda stiahla všetky svoje lode z Azovského mora

Rusko stiahlo z Azovského mora všetky svoje bojové lode. Uviedol to v stredu hovorca ukrajinských námorných síl Dmytro Pletenčuk. "V Azovskom mori sa už nenachádzajú žiadne ruské vojenské lode... Zdá sa, že začali niečo tušiť," napísal Pletenčuk v príspevku na sociálnej sieti Facebook. Ďalšie informácie neposkytol. Jeho vyhlásenie nebolo možné nezávisle overiť.

Predstavitelia ukrajinských námorných síl v uplynulých mesiacoch informovali, že úspešné ukrajinské útoky na ciele na Ruskom anektovanom Krymskom polostrove a v Čiernom mori prinútili ruské námorné sily, aby svoje lode premiestnili inde.

Rusko je otvorené rokovaniam, no musí byť na ne pripravená aj Ukrajina

Rusko uviedlo, že rokovania s Ukrajinou o ukončení konfliktu nevylučuje ani počas vlády ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorého legitimitu Moskva spochybňuje. "Rusko je celkovo otvorené rokovaciemu procesu, no najskôr musíme pochopiť, do akej miery je na to pripravená ukrajinská strana a nakoľko má na to povolenie od svojich kurátorov," uviedol Peskov. Moskva verejne upozorňuje na to, že Zelenskému v máji skončil mandát a mal v krajine zvolať prezidentské voľby. Moskva o Zelenskom vyhlasuje, že je americkou bábkou.

Zelenskyj a Západ však tvrdia, že voľby by sa v čase vojny konať nemohli a Rusko so svojim politickým systémom nie je v pozícii kritizovať. "Zatiaľ zaznievajú rôzny vyhlásenia. Nie je to zatiaľ celkom jasné... Stále je potrebné veľa vyjasniť" uviedol Peskov. Poukázal na problém legitimity Zelenského i zákaz zo strany Ukrajiny, udržiavať kontakt a rokovať s ruskou stranou.

Peskov v reakcii na otázku, či si Kremeľ vie predstaviť rokovania so Zelenským, alebo či ich kategoricky odmieta, uviedol. "Nie je to ľahká otázka... no z praktického hľadiska sme otvorení dosiahnuť naše ciele prostredníctvom rokovaní. Preto sú prípustné rôzne možnosti," povedal hovorca ruského prezidenta.

Ukrajinský minister zahraničných Dmytro Kuleba vecí v stredu 24. 7. počas návštevy Číny uviedol, že Kyjev je pripravený na rokovania s Moskvou, ak bude rešpektovaná suverenita a územná celistvosť Ukrajiny. Kyjev však podľa jeho slov nevidí náznaky, že to tak je.
 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy