Polojasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Podpaľačské útoky v Paríži: Niekoľko staníc čelilo cieleným útokom, museli prerušiť dopravu
Zdielať na

Podpaľačské útoky v Paríži: Niekoľko staníc čelilo cieleným útokom, museli prerušiť dopravu

PARÍŽ / Situácia pred olympiádou v Paríži sa komplikuje. Iba niekoľko hodín pred otváracím ceremoniálom sa francúzska metropola stala terčom podpaľačov. Útočníci okolo štvrtej ráno najskôr prerezali a potom zapálili zväzky káblov, ktoré slúžia okrem iného aj pri ovládaní vlakovej signalizácie na troch vysokorýchlostných tratiach, kde premávajú vlaky.

Neznámi páchatelia si starostlivo vybrali päť uzlov kľúčových pre hlavné trate. V tuneloch podpálili optické káble, ktoré ovládajú okrem iného aj vlakovú signalizáciu. Železnice to označili ako koordinovanú podpaľačskú sabotáž. "Naša sieť vysokorýchlostných tratí bola počas celej noci terčom sabotážnych akcií. Incident narušil dopravu v troch smeroch, na štvrtej trati smerom na juhovýchod sa zamestnancom železníc podarilo útok prekaziť," opísal Patrice Vergriete, francúzsky minister dopravy.

Hovorí sa o zámernej provokácii

Najviac napätá bola situácia na stanici Mont-parnasse, odkiaľ vlaky TGV vychádzajú. Do jednej popoludní odtiaľ nevypravili žiaden spoj. Cestujúcim sľúbili preplatiť lístky. Vyše hodinové meškanie, alebo úplné zrušenie postihlo aj vlaky Eurostar do Londýna a Bruselu. "Odhliadnuc od toho, že musím dlho čakať, je to znepokojujúce. Dúfam, že sa v Paríži počas otvorenia olympiády nič nestane," povedala cestujúca Jelyssa Ammour. 

Nie je jasné, kto za útokmi stojí a či sú politicky motivované. Podľa francúzskeho premiéra Attala boli zmobilizované tajné služby a bezpečnostné zložky, aby našli a potrestali páchateľov. Prokuratúra už vzniesla obvinenia z poškodzovania štátnych záujmov. Vo vládnych kruhoch sa hovorí o "pripravenej a zámernej provokácii."

Na bezpečnosť dohliada aj slovenská polícia

​Situáciu v dejisku olympijských hier sleduje aj Alena Vrbovská. "Vyšetrovanie preberá parížska prokuratúra a všetky spravodajské služby sú mobilizované. situácia sa pomaly zlepšuje. doprava v Paríži a jeho okolí nie je ovplyvnená týmto incidentom," opísala publicistka v Paríži, Alena Vrbovská. 

Na priebeh olympiády, bezpečnosť návštevníkov a na dodržiavanie verejného poriadku dohliada aj tím slovenskej polície. "Slovenskí policajti pomáhajú francúzskym kolegom v zmiešaných hliadkach na letisku Charlesa de Gaulla, kde popri hliadkovaní kontrolujú letiskové terminály, spolupracujú pri eskortách zaistených osôb, podieľajú sa na preverovaní oznámení a dohliadajú na bezpečnosť prichádzajúcich športovkýň a športovcov," znelo v stanovisku ministerstva vnútra. 

V prípade potreby môžu kontaktovať aj núdzovú linku

Slovenské ministerstvo zahraničných vecí vydalo pre návštevníkov Paríža niekoľko bezpečnostných odporúčaní. "Netreba podceňovať hrozbu teroristických útokov, situácia sa výrazne zmenila ako bola pred 10-timi rokmi, je oveľa zložitejšia počínajúc hrozbami organizovaných teroristických skupín," priblížil Igor Pokojný, generálny riaditeľ konzulárnej sekcie MZV SR.

V prípade núdze sa môžu slovenskí občania obrátiť na Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Paríži alebo kontaktovať núdzovú linku. "Táto linka výhradne slúži na ochranu života, zdravia človeka, prípadne pre stratu dokladov, ale nie na poskytovanie všeobecných informácií," dodal Pokojný. Rezort odporúča aby ste boli obozretní a kontrolovali si osobné veci z dôvodu rizika krádeží. Mali by ste sa pripraviť aj na osobné bezpečnostné kontroly a treba rátať aj s dopravnými obmedzeniami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy