Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
COVID vlna v Grécku: Stovky prípadov vyvolávajú obavy. Krajiny varujú cestovateľov
Zdielať na

COVID vlna v Grécku: Stovky prípadov vyvolávajú obavy. Krajiny varujú cestovateľov

ATÉNY / V Grécku sa šíri variant COVID-u FLiRT. V krajine tak niektorí ľudia a hlavne v nemocniciach začali znova nosiť rúška. Tamojšie úrady rozdávajú ľuďom testy, informuje portál TNCZ.

Počet ľudí infikovaných COVID-om v Grécku prudko rastie, informuje o tom portál TN.cz. V nemocniciach evidujú už stovky prípadov. "Je leto, všetci idú na dovolenku. Nikdy sme nepovedali, že COVID zmizol. Pravdou je, že tento rok, v porovnaní s minulým, nie sú problémom prípady. Je príliš veľa hospitalizácií a tiež úmrtí, 21 či 22 úmrtí je príliš veľa," povedala stanici MEGA šéfka gréckej lekárskej komory Martina Pagoniová. "Variant FLiRT má špecifické zmeny v S proteíne a môže sa ľahšie šíriť a vyhýbať sa imunite po predchádzajúcej infekcii alebo vakcíne," upozornila pre The Independent lekárka Mariyam Maliková.

Viaceré krajiny varujú turistov

V Británii turistov pred cestovaním do obľúbenej turistickej destinácie varujú. V Grécku ľudia znovu začali nosiť rúška a v niektorých nemocniciach sú dokonca povinné. Úrady rozdávajú ľuďom COVID-ové testy, upozornil denník Daily Mirror.

Podobne pred výletmi do krajiny varuje aj Bulharsko. "V tejto súvislosti a vzhľadom na veľký počet bulharských občanov, ktorí v letnom období navštívia krajinu, odporúča ministerstvo zahraničných vecí v súvislosti so šírením nákazy dôsledne dodržiavať preventívne a hygienické opatrenia," uviedlo tamojšie ministerstvo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy