Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Obama so ženou Michelle podporili Harrisovú v prezidentských voľbách
Zdielať na

Obama so ženou Michelle podporili Harrisovú v prezidentských voľbách

Zdroj: TASR

WASHINGTON / Bývalý prezident Spojených štátov Barack Obama so svojou manželkou Michelle v piatok 26. júla podporili viceprezidentku Kamalu Harrisovú vo volebnom boji o Biely dom. Urobili tak len niekoľko dní po odstúpení súčasného prezidenta Joea Bidena z kampane. TASR informuje podľa stanice NBC News.

Kampaň súčasnej viceprezidentky zverejnila krátky záznam zo spoločného telefonického rozhovoru trojice, píšu americké médiá. Po rozhodnutí prezidenta Joea Bidena neusilovať o znovuzvolenie sa Harrisová uchádza o demokratickú nomináciu pre novembrový súboj s republikánom Donaldom Trumpom. "Zavolali sme, aby sme s Michelle povedali, že nemôžeme byť viac hrdí, keď ťa podporíme a urobíme všetko pre to, aby sme ťa dostali cez tieto voľby a do Oválnej pracovne," uviedol potom Obama. Harrisová obom poďakovala za vzájomné priateľstvo.

Biden v nedeľu (21. júna) oznámil, že z kampane odstupuje. Krátko na to podporil Harrisovú v kandidatúre. Podporu jej vyjadrili aj ďalší členovia Demokratickej strany vrátane lídra demokratickej väčšiny v Senáte Chucka Schumera a lídra strany v Snemovni reprezentantov Hakeema Jeffriesa. Harrisovú v nedeľu v spoločnom vyhlásení podporili aj bývalý prezident Bill Clinton a bývalá ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová.

Tlak na stiahnutie Bidenovej kandidatúry prudko vzrástol po jeho nepresvedčivom vystúpení v júnovom televíznom dueli s Trumpom. Po dueli Biden síce viackrát zopakoval, že z boja o Biely dom neodstúpi, no napokon sa obrovskému tlaku podvolil. Ako náhradu za seba navrhol Harrisovú. Tá začala svoju kampaň na zisk nominácie Demokratickej strany v novembrových prezidentských voľbách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy