Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
885. deň na Ukrajine: Európska únia pošle Ukrajine peniaze z výnosov z ruských aktív
Zdielať na

885. deň na Ukrajine: Európska únia pošle Ukrajine peniaze z výnosov z ruských aktív

Zdroj: TASR

KYJEV / Rusko útočilo dronmi na severe Ukrajiny hlásia výpadky elektriny. Ukrajina tvrdí, že na Kryme zasiahla ruskú leteckú základňu. Európska Únia posiela Ukrajine 1,5 miliardy eur z výnosov zo zmrazených ruských aktív a Kremeľ zvažuje reakciu.

Po ruských útokoch na severe Ukrajiny hlásia výpadky elektriny

Rusko v noci na piatok (26. júla) zaútočilo dronmi na ukrajinské energetické zariadenia v Černihivskej a Žytomyrskej oblasti. "Údery spôsobili prerušenie dodávok elektriny," uviedol prevádzkovateľ národnej energetickej siete Ukrenergo. Spoločnosť informovala, že dodávky elektrickej energie boli obnovené pre väčšinu spotrebiteľov v postihnutých oblastiach.

Ukrajina na Kryme zasiahla ruskú leteckú základňu

Ukrajinská armáda uviedla, že v noci zasiahla ruskú leteckú základňu na Kryme. Terčom útoku sa stala letecká základňa Saki v západnej časti Krymu, oznámil ukrajinský generálny štáb. Dodal, že výsledky útoku sa preverujú. "Ide o jedno z operačných letísk, ktoré Rusko využíva na kontrolu vzdušného priestoru, najmä Čierneho mora a na podnikanie náletov na ukrajinské územie," vysvetlil ukrajinský generálny štáb. 

​EÚ posiela Ukrajine financie z výnosov z ruských aktív

Európska únia prevedie 1,5 miliardy eur na obranu a obnovu Ukrajiny. Tieto prostriedky pochádzajú z výnosov z ruských aktív zmrazených v " stojí pri Ukrajine. Prevedieme 1,5 miliardy eur z výnosov zo znehybnených ruských aktív na obranu a rekonštrukciu Ukrajiny," uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti. "Neexistuje lepší symbol a použitie peňazí Kremľa ako na to, aby sme spravili z Ukrajiny a Európy bezpečnejšie miesto pre život," dodala. "Spoločne meníme nepriazeň na silu na budovanie bezpečnejšej a odolnejšej Európy," uviedol Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v reakcii.

​Vlády sa dohodli, že použijú zisky zo zmrazených ruských aktív v Európe na pomoc Ukrajine. Schválenie potrebných právnych opatrení podľa diplomatov zdržovalo Maďarsko. Šéf diplomacie Josep Borrell však koncom júna oznámil, že predstavitelia európskeho bloku našli spôsob, ako využiť zmrazené ruské fondy pre Ukrajinu bez toho, aby potrebovali súhlas ktorejkoľvek členskej krajiny, ktorá sa nepripojila k rozhodnutiu. 

Moskva zvažuje, ako zareaguje

Pomoc pre Ukrajinu bude financovaná z výnosov z ruských aktív, ako sú napríklad úroky, a nie zo samotných ruských aktív, ktoré zostávajú naďalej zmrazené. Deväťdesiat percent finančných prostriedkov bude pritom vynaložených na financovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu a zvyšných desať dostane ako finančnú pomoc priamo Ukrajina

Moskva dôkladne zváži, ako zareaguje na prevod výnosov zo zmrazených ruských aktív Európskou úniou na Ukrajinu, uviedol v hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy