Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Športovci namiesto súťaženia na olympiáde zomierajú vo vojne
Zdielať na

Športovci namiesto súťaženia na olympiáde zomierajú vo vojne

UKRAJINA / Na olympiádu v Paríži odcestovalo historicky najmenej ukrajinských atlétov. Od začiatku ruskej vojny vo februári 2022 prišli o život stovky športovcov a trénerov. Tí, ktorí zostali, trénovali počas raketových útokov. Len krátko pred začiatkom letného športového sviatku identifikovali telo nezvestného vojaka, ktorý bol pred vojnou jednou z najväčších hviezd ukrajinského juda a sníval o účasti a aj výhre na olympiáde.

Považovali ho za jednu z najväčších vychádzajúcich hviezd ukrajinského športu. Stanislav Hulenkov vynikal v jude. Hneď po začiatku ruskej invázie v jeho krajine sa rozhodol sľubnú kariéru na chvíľu pozastaviť a narukoval do vojny. Myslel si, že na severozápadnom fronte bude v bezpečí a plánoval po niekoľkých mesiacov znovu trénovať. "Mal pred sebou nejaký cieľ, ktorý chcel dosiahnuť. Mal svoju povahu, svoje presvedčenia. Hovoril: Dokážem to, ak nie tento rok, tak ten ďalší. Budem mať medailu za prvé miesto," povedala Iryna Hulenkov, mama Stanislava Hulenkova.

Jeho veľké ambície sa nikdy nenaplnili. Vojna trvala a stále trvá oveľa dlhšie, než si Ukrajinci na začiatku mysleli. Stanislav sa prestal rodine ozývať po necelých dvoch rokoch. Pár mesiacov na to identifikovali jeho telo. "On by mohol dostať výnimku z vojenskej služby za to, že by v športe reprezentoval Ukrajinu, ale povedal, že to nemôže urobiť, že nemôže opustiť svojich bratov, s ktorými strávil 4 mesiace," uviedol blízky Vadym Chernov, priateľ Stanislava Hulenkova.

Mladý Stanislav je jeden z mnohých ukrajinských atlétov, ktorí mohli súťažiť možno aj na tohtoročnej letnej olympiáde v Paríži. Od februára 2022 zomrelo v bojoch s ruskými vojskami 488 ukrajinských atlétov a trénerov. Do Paríža cestuje 140 atlétov, čo je najmenej v celej histórii nezávislej Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy