Jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
886. deň na Ukrajine: Rusko uvádza, že nad Brjanskou oblasťou zostrelilo 21 ukrajinských dronov
Zdielať na

886. deň na Ukrajine: Rusko uvádza, že nad Brjanskou oblasťou zostrelilo 21 ukrajinských dronov

KYJEV / Ruská protivzdušná obrana v noci na dnes zostrelila nad Brjanskou oblasťou 21 ukrajinských dronov. Informáciu poskytlo ruské ministerstvo obrany. Počas noci ukrajinské úrady prostredníctvom platformy Telegram varovali ľudí pred nebezpečenstvom dronov a striel prichádzajúcich z Ruska. Žiadne škody ale nie sú hlásené. Podľa ukrajinského letectva sa podarilo zostreliť štyri ruské drony a jednu strelu v Dnepropetrovskej, Poltavskej, Charkovskej a Kyjevskej oblasti.

Rusko uvádza, že nad Brjanskou oblasťou zostrelilo 21 ukrajinských dronov

Ruská protivzdušná obrana v noci na dnes zostrelila nad Brjanskou oblasťou 21 ukrajinských dronov. Podľa ruskojazyčného serveru BBC to dnes uviedlo ruské ministerstvo obrany. Ukrajinské letectvo počas noci varovalo na telegrame pred nebezpečenstvom dronov a striel z Ruska, žiadne škody ale nie sú hlásené.

Ruská armáda nad Brjanskou oblasťou, ktorá leží pri hraniciach s Ukrajinou, zostrelila v piatok neskoro v noci počas zhruba dvoch a pol hodín desiatky ukrajinských dronov, tvrdia ruské úrady. Miestne médiá informovali o explózii priamo nad oblastnou metropolou Brjansk. Gubernátor Alexander Bogomaz uviedol, že si útok nevyžiadal žiadne škody ani obete.

Rusko tvrdí, že dobylo maličkú obec na východe Ukrajiny

Ruská armáda prevzala kontrolu nad maličkou obcou Lozuvatske vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Tvrdí to podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo obrany. Ukrajina sa k tomu nevyjadrila. Postup ruskej armády v okolí však zaznamenal projekt DeepState, ktorý je považovaný za blízky ukrajinskej armáde.

"Jednotky Centrálneho vojenského okruhu aktívne oslobodili obci Lozovatskoje," uviedlo ruské ministerstvo obrany. To vo svojich hláseniach opakovane hovorí o "oslobodení", hoci jeho invázne jednotky operujú na ukrajinskom území. Použilo pri tom tiež ruský názov obce, ktorá podľa satelitných snímok číta niekoľko málo domov a leží zhruba 35 kilometrov severozápadne od Donecka.

Ruská armáda podľa analytikov DeepState obsadila o niečo väčšiu obec Vovče, ktorá sa nachádza asi štyri kilometre juhozápadne od Lozuvatske, a postúpila pri ešte južnejšie položenej Jasnobrodivke. Z mapy zverejnenej na telegrame vyplýva, že sa Rusko snaží postúpiť v okolí Vovča v piatich smeroch, napísala agentúra Unian.

Ukrajina v noci zostrelila štyri ruské drony a jednu raketu

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila štyri bezpilotné lietadlá a jednu raketu, ktorými ruská armáda v noci na sobotu útočila na Ukrajinu. Uviedli to ukrajinské vzdušné sily, píše TASR na základe správy agentúry Reuters. "Všetky ciele boli zostrelené ukrajinskými obrannými silami v Dnepropetrovskej, Poltavskej, Charkovskej a Kyjevskej oblasti," oznámili vzdušné sily vo vyhlásení zverejnenom na platforme Telegram. Spresnili, že ruská armáda útočila štyrmi dronmi Šáhid iránskej výroby a riadenou strelou Ch-59/69. Ukrajina čelí nočným dronovým a raketovým útokom ruskej armády pravidelne od februára 2022, keď Moskva spustila inváziu na Ukrajinu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy