Polojasno
31°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Raketa zasiahla ihrisko na Golanských výšinách, hlásia mŕtvych
Zdielať na

Raketa zasiahla ihrisko na Golanských výšinách, hlásia mŕtvych

JERUZALEM / Libanonské radikálne šítske hnutie Hizballáh zaútočilo na Golanské výšiny. Raketa ktorá mala byť vypálená z ich pozícií zabila 12 detí a mladistvých a ďalších vyše 30 zranila. Hnutie zodpovednosť odmieta a z útoku obvinilo Izrael, ten však obvinenia radikálne odmietol. Úder sa odohral v čase zvýšeného napätia medzi medzi Izraelom a radikálnymi skupinami v Libanone. Od minulého októbra v oblasti prebieha vzájomné ostreľovanie. Aj tento úder mohol byť reakciou na útok v Libanone, ktorý si vyžiadal 4 životy. Izraelský premiér predčasne ukončil návštevu Spojených štátov.

Útok prišiel v čase eskalácie paľby medzi Izraelom a ozbrojenými skupinami v Libanone. Zdravotník opísal veľkú deštrukciu a požiar na mieste udalosti. Útok na futbalové ihrisko nasledoval po izraelskom útoku na Libanon, pri ktorom v sobotu zomreli štyria militanti. Bojovníci, ktorí zahynuli pri izraelskom útoku na dedinu Kfarkila v južnej časti Libanonu, boli členmi rôznych ozbrojených skupín, pričom najmenej jeden z nich patril k radikálnemu hnutiu Hizballáh.

Izraelská armáda uviedla, že jej lietadlá sa zamerali na vojenskú stavbu patriacu Hizballáhu po tom, ako identifikovala bunku militantov, ktorá vnikla do budovy. Hizballáh sa následne prihlásil k najmenej štyrom útokom vrátane úderov ruskými raketami Kaťuša, ktoré boli odvetou za útoky v Kfarkile.

Vysoký mediálny predstaviteľ Hizballáhu Muhammad Afíf však zodpovednosť za útok na Madždal Šams poprel. Iránom podporovaný Hizballáh a Izrael sa od októbra minulého roka, keď útok militantov palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na južný Izrael vyvolal v Pásme Gazy odvetnú vojnu, navzájom ostreľujú. Ide o najhoršiu eskaláciu napätia od roku 2006.

Hizballáh zaplatí vysokú cenu za útok

Libanonské hnutie Hizballáh zaplatí vysokú cenu za raketový útok. Uviedol to izraelský premiér Benjamin Netanjahu, informuje TASR podľa agentúry Reuters. "Hizballáh zaplatí vysokú cenu, takú, akú dosiaľ ešte nezaplatil," vyhlásil Netanjahu podľa svojho úradu v telefonáte s lídrom drúzskej nábožensko-etnickej komunity v Izraeli. Oznámil tiež, že sa predčasne vracia z návštevy Spojených štátov.

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac varoval, že po tomto útoku sa Izrael blíži k úplnej vojne s libanonskými militantmi. "Dnešný útok Hizballáhu prekročil všetky hranice a reakcia bude tomu zodpovedať. Blížime sa k momentu úplnej vojne proti Hizballáhu a Libanonu," povedal Kac pre spravodajský server Axios.

Útok odsúdil aj Biely dom, ktorý ho označil za hrozivý. "Naša podpora pre bezpečnosť Izraela voči všetkým Iránom podporovaným teroristickým skupinám vrátane Hizballáhu je pevná a neotrasiteľná," uviedol hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť.

Zasadne bezpečnostný kabinet 

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sa v nedeľu vrátil z návštevy USA a zamieril na zasadnutie bezpečnostného kabinetu, ktoré sa uskutoční v reakcii na sobotňajší útok na Golanské výšiny. O život tam prišlo 12 mladistvých osôb. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters. "Premiérovo lietadlo pristálo v Izraeli. Teraz smeruje na ministerstvo obrany na stretnutie," uviedla vo vyjadrení premiérova kancelária.

Libanon žiada medzinárodné vyšetrovanie útoku na Golanských výšinách

Libanon v nedeľu žiadal medzinárodné vyšetrovanie útoku, pri ktorom v sobotu na Izraelom okupovaných Golanských výšinách prišlo o život 12 osôb vrátane detí. TASR informuje podľa agentúry AFP. Raketa odpálená z Libanonu v sobotu zasiahla futbalové ihrisko v mestečku Madždal Šams na Golanských výšinách, ktoré Izrael okupuje od šesťdňovej vojny v roku 1967. Izraelská armáda uviedla, že raketu iránskej výroby odpálilo libanonské hnutie Hizballáh.

Hizballáh sa počas soboty priznal k viacerým útokom na izraelské vojenské pozície, pripomína AFP. Spojitosť s útokom v Madždal Šams však toto hnutie poprelo. Libanonský minister zahraničných vecí Abdalláh Búhabíb na sociálnej sieti X žiadal medzinárodné vyšetrovanie alebo stretnutie trojstranného výboru prostredníctvom mierovej misie OSN v Libanone (UNIFIL) s cieľom zistiť pravdu o tom, kto je za útok zodpovedný. Trojstranná komisia zahŕňa vojenských predstaviteľov z Libanonu a Izraela, ktoré sú v podstate vo vojnovom stave, spolu s predstaviteľmi UNIFIL-u, píše AFP.

Búhabíb tiež uviedol presvedčenie, že útok uskutočnila iná organizácia, prípadne išlo o pochybenie zo strany Izraela či Hizballáhu. Libanonské ozbrojené skupiny sa podľa jeho vyjadrení zameriavajú len na vojenské pozície a odmietol, že by zámerne útočili na civilistov v Madždal Šams. Libanonská štátna tlačová agentúra uviedla, že Búhabíb žiadal o úplné a dôsledné dodržanie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) číslo 1701. Tou bola v roku 2006 ukončená vojna medzi Izraelom a Hizballáhom. Text žiada, aby jediné ozbrojené sily na juhu Libanonu boli libanonská armáda a príslušníci mierovej misie OSN, pripomína AFP. "Rozsiahly útok Izraela na Libanon bude viesť k zhoršeniu situácie v regióne a vyvolá regionálnu vojnu," uviedol Búhabíb.

Rozhovor pre JOJ 24 so Slovenkou žijúcou v Izraeli si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy