Jasno
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
887. deň na Ukrajine: Ukrajina dronmi zasiahla ropné skladisko v západoruskej Kurskej oblasti
Zdielať na

887. deň na Ukrajine: Ukrajina dronmi zasiahla ropné skladisko v západoruskej Kurskej oblasti

Zdroj: TASR

KYJEV / Útok ukrajinských dronov v noci na nedeľu 28. júla spôsobil požiar troch nádrží v ropnom sklade v západoruskej Kurskej oblasti. Na telegrame to uviedol tamojší gubernátor Alexej Smirnov. Útok si nevyžiadal žiadnych zranených. Ukrajinský generálny štáb následne potvrdil informácie, že jeho jednotky zasiahli sklad pri dedine Polevaja.

Ukrajina dronmi zasiahla ropné skladisko v západoruskej Kurskej oblasti

Požiar jednej z nádrží bol rýchlo uhasený, uviedol Smirnov. O uhasenie ďalších plameňov sa ďalej pokúšalo 82 hasičov a 32 jednotiek techniky. Prokremeľský portál Baza na telegrame napísal, že horí ropný sklad pri dedine Polevaja neďaleko oblastnej metropoly Kursk. Príspevok doplnil zábery, na ktorých je proti nočnej oblohe vidieť ohňom osvietené oblaky dymu a zrejme plamene. O požiari v tamojšom sklade pohonných hmôt informovali ruské úrady už vo februári tohto roku.

Ukrajinský útok mieril na ropné skladisko Polevaja, čo viedlo k "silným explóziám" a požiaru. Následky úderu teraz ukrajinská strana vyhodnocuje, napísala agentúra Reuters. Ruské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že ruská protivzdušná obrana nad Kurzkou oblasťou, ktorá hraničí s Ukrajinou, zničila dva drony. Bezpilotné lietadlá podľa Smirnova poškodili niekoľko obytných domov v regióne, jeden človek je zranený.

Nálety dronov v noci na nedeľu oznámilo aj ukrajinské letectvo, podľa ktorého Rusko vyslalo na Ukrajinu osem dronov a riadenú leteckú raketu Ch-59. Raketu a sedem bezpilotných lietadiel sa ukrajinskej obrane podarilo zneškodniť, väčšinu z nich nad Odeskou oblasťou. Podrobnosti o následkoch útoku nie sú k dispozícii.

Rusko hlási dobytie ďalších dvoch dedín na východe Ukrajiny

Ruské ministerstvo obrany dnes uviedlo, že jeho armáda dobyla ďalšie dve dediny v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Napísala to agentúra Interfax. Ide o malé obce Jevhenivka a Prohres, ktoré ležia asi 30 kilometrov severozápadne od Donecka a neďaleko vísky Lozuvatske. Jej dobytie Moskva oznámila v sobotu.

Ukrajina sa nijako nevyjadrila k ruskému tvrdeniu, ktoré nemožno nezávisle overiť. Ak sa ale preukáže, pôjde o ďalší krok v pomalom postupe ruských vojsk na východnom fronte proti horšie vybaveným a početne slabším ukrajinským jednotkám.

Ruský postup v oblasti v sobotu hlásil aj projekt DeepState, ktorý je považovaný za blízky ukrajinskej armáde. Analytici konkrétne poukázali na obsadenie obce Vovče, ktorá priamo susedí s Jevhenivkou a Prohresom. Dediny čítajú desiatky domov a domčekov roztrúsených pozdĺž niekoľkých málo ciest. Prehres zároveň leží na železnici, ktorá spája neďaleký Pokrovsk na ukrajinskej strane frontu a Avdijivku. Tá je pod kontrolou Ruska.

Na Ukrajine hlásili päť mŕtvych pri ruských útokoch, na ruskej strane jednu obeť

Najmenej päť civilistov zahynulo v sobotu pri ruskom ostreľovaní vo viacerých oblastiach Ukrajiny, oznámili tamojšie úrady. Informovala o tom agentúra Reuters, píše TASR. V Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny prišli podľa miestnych predstaviteľov o život traja ľudia, z nich dvaja v meste Cherson a okolí a ďalší neďaleko mesta Beryslav.

V Sumskej oblasti na severovýchode hlásili z mesta Hluchiv neďaleko hranice raketový útok, pri ktorom zahynul 14-ročný chlapec a ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia, uviedla ukrajinská prokuratúra. Útok podľa nej zasiahol bytové a rodinné domy, vzdelávaciu inštitúciu, obchod a vozidlá krátko po poludní. V Charkovskej oblasti ďalej na východ oblastný gubernátor Oleh Syniehubov oznámil smrť jedného človeka v zasiahnutom súkromnom dome pri meste Čuhujiv.

Na druhej strane hranice, v juhoruskej Belgorodskej oblasti, regionálny gubernátor Viačeslav Gladkov oznámil, že pri ukrajinskom ostreľovaní a dronových útokoch zahynul jeden človek a dvaja ďalší utrpeli zranenia, pričom boli poškodené domy a ďalšie budovy. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky protivzdušnej obrany zničili v sobotu večer nad touto oblasťou dva drony. Správy z oboch strán nebolo možné nezávisle overiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy