Jasno
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Organizátori OH sa ospravedlnili kresťanským skupinám. Dôvodom mala byť Posledná večera stvárnená drag queens
Zdielať na

Organizátori OH sa ospravedlnili kresťanským skupinám. Dôvodom mala byť Posledná večera stvárnená drag queens

PARÍŽ / Organizátori olympijských hier v Paríži sa ospravedlnili katolíckej cirkvi a všetkým kresťanským skupinám, ktorých sa počas piatkového otváracieho ceremoniálu dotklo stvárnenie obrazu Poslednej večere. V scéne pripomínajúcej slávne dielo Leonarda da Vinciho zobrazujúce posledný pokrm Ježiša Krista stvárnili jeho učeníkov drag queens či transgenderová modelka a takmer nahý spevák napodobňoval gréckeho boha vína Dionýza.

Usporiadatelia zdôraznili, že nebolo ich zámerom prejaviť neúctu k akejkoľvek náboženskej skupine. "Otvárací ceremoniál sa snažil osláviť toleranciu v spoločnosti. Sme presvedčení, že sa nám to podarilo naplniť. Ak to niekoho urazilo, je nám to hlboko ľúto," uviedla podľa AP hovorkyňa organizačného výboru Anne Descampsová.

Takmer štvorhodinová šou, ktorá mala odkazovať okrem iného na rovnosť, bratstvo a rešpekt, vyvolala kritiku Vatikánu. Stvárnenie biblického námetu pobúrilo aj Francúzsku biskupskú konferenciu. "Tento vysoký ideál bol poškvrnený výsmechom jednej z najposvätnejších chvíľ v kresťanstve," povedal arcibiskup Vincenzo Paglia pre Il Giornale.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy