Zatiahnuté
15°
Bratislava
Natália
6.10.2024
888. deň na Ukrajine: Zelenskyj navštívil frontovú líniu v Charkovskej oblasti
Zdielať na

888. deň na Ukrajine: Zelenskyj navštívil frontovú líniu v Charkovskej oblasti

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na pondelok zničili nad piatimi regiónmi 39 ukrajinských bezpilotných lietadiel. Na Ukrajine zahynul ďalší indický vojak, ktorý tam bojoval na strane ruských síl. Oznámil to v pondelok jeho brat. Ide už o piate potvrdené úmrtie indického občana v zmienenej vojne. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok oznámil, že navštívil Charkovskú oblasť, kde ruská armáda v máji spustila nečakanú pozemnú ofenzívu. Ruské sily zadržali 25 ľudí za údajnú podporu a pomoc Kyjevu, uviedla v pondelok ruská Národná garda. K zadržaniu došlo v ruskom okupovanej Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Ruská protivzdušná obrana zničila v noci 39 ukrajinských dronov

Devätnásť dronov bolo zlikvidovaných nad Kurskou, deväť nad Belgorodskou, tri nad Voronežskou, päť nad Brianskou a tri nad Leningradskou oblasťou. Trosky zostreleného dronu poškodili v obci Gazoprovod vo Voronežskej oblasti zariadenie technickej infraštruktúry, ktoré začalo horieť. "Požiar už uhasili miestne sily. Podľa predbežných informácií nie sú žiadni zranení," uviedol gubernátor Alexandr Gusev na platforme Telegram.

Dva ukrajinské drony boli podľa tamojšieho gubernátora Andreja Klyčkova zostrelené aj nad Orlovskou oblasťou. Trosky jedného z nich poškodili elektráreň v okrese Glazunovskij. Incident si nevyžiadal zranených.

Na Ukrajine zahynul už piaty Ind, ktorý bojoval na strane ruských síl

Medzi tisícmi zahraničných vojakov, ktorých Moskva naverbovala, aby posilnila svoju armádu, sú zrejme aj stovky Indov, pričom Naí Dillí sa dlhodobo domáha ich repatriácie. Indický premiér Naréndra Módí sa začiatkom júla stretol v Moskve s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Od ruskej strany dostal "ubezpečenie" o tom, že z armády prepustí Indov, ktorých do nej pomocou falošných sľubov naverbovali zločinecké organizácie a napokon skončili až v bojoch na Ukrajine.

Organizácia obchodujúca s ľuďmi v Indii mala podľa nedávnej správy agentúry Reuters prostredníctvom sociálnych sietí a miestnych "agentov" lákať Indov do Ruska ponukami lukratívneho zamestnania alebo prijatia na štúdium. V Rusku im však vzali cestovné pasy a pred nasadením na Ukrajinu ich vycvičili na bojové operácie.

Zelenskyj navštívil frontovú líniu v Charkovskej oblasti

Charkovská oblasť a mesto Charkov, ktoré je druhé najväčšie na Ukrajine, sú od invázie ruských síl vo februári 2022 denne ostreľované, píše AFP. Zelenskyj označil front v Charkove za jeden z najťažších a zhromaždeným príslušníkom špeciálnych síl povedal, že sa na nich spolieha celá krajina. "Dnes som mal tú česť zablahoželať našim bojovníkom špeciálnych síl a odovzdal im štátne vyznamenania. Som im vďačný za ich statočnosť a hrdinské operácie v zázemí nepriateľa, ako aj pri obrane a deokupácii našich miest a obcí," napísal ukrajinský prezident na sieti X, kde zverejnil aj fotografie z návštevy.

Ukrajinská armáda v pondelok uviedla, že za posledný deň odrazila šesť ruských útokov na charkovskú frontovú líniu vrátane Vovčanska.
Ruské sily sa snažia dobyť toto malé mesto vzdialené päť kilometrov od hraníc od začiatku ofenzívy v Charkovskej oblasti, v rámci ktorej dosiahli významné územné zisky.

Rusko zadržalo v okupovaných častiach Ukrajiny 25 ľudí za údajnú pomoc Kyjevu

"Na základe Informácií získaných od vojenskej kontrarozviedky bolo zadržaných 25 miestnych obyvateľov podozrivých z pomoci ukrajinským ozbrojeným silám," uviedla Národná garda vo vyhlásení. "Štyria z nich sa zaoberali špionážou, zhromažďovali informácie o akciách ruskej armády, jednotiek národnej gardy a ministerstva vnútra a odovzdávali ich svojim sprostredkovateľom z ukrajinskej armády. Osem z nich je podozrivých z vlastizrady," píše sa ďalej v správe.

Podľa gardy niekoľko ľudí verejne vyzývalo na teroristickú činnosť na internete, zatiaľ čo ďalší boli členmi zakázaných organizácií a financovali ich.
OSN v marci oznámila, že Rusko svojvoľne zadržiava ľudí na okupovanej Ukrajine a vytvára "atmosféru strachu", ktorá narušila sociálnu štruktúru komunít.

Ruská armáda údajne dobyla ukrajinskú obec Vovče v Doneckej oblasti

Ruská armáda údajne prevzala kontrolu nad obcou Vovče v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko v uplynulý dňoch dosiahlo na tomto úseku frontovej línie viacero úspechov. Ministerstvo obrany pri informovaní použilo ruský názov Volče. Uviedlo, že jeho sily obec oslobodili a vylepšili si taktickú pozíciu. Vovče sa nachádza približne 16 kilometrov od Avdijivky, ktorú Rusko dobylo vo februári.

Ukrajinské úrady v júni obyvateľov Vovče vyzvali na evakuáciu. V obci, ktorá mala pred vojnou približne 100 obyvateľov, ostalo asi sedem ľudí, uvádza AFP.
V uplynulých týždňoch sa ruským jednotkám podarilo postúpiť na niekoľkých miestach v doneckej oblasti. V nedeľu Moskva uviedla, že obsadila aj dve susedné dediny Prohres a Jevhenivka. V sobotu zase dobytie neďalekej dediny Lozuvacke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy