Skoro jasno
12°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Požiar zachvátil Chorvátsko: Nasadení sú hasiči z celej Makarskej riviéry
Zdielať na

Požiar zachvátil Chorvátsko: Nasadení sú hasiči z celej Makarskej riviéry

TUČEPI / V blízkosti populárneho chorvátskeho letoviska Tučepi na Makarskej riviére vypukol v utorok (30.7.) v noci rozsiahly požiar. Do boja s ohňom sú nasadené hasičské jednotky z celej oblasti Makarskej riviéry a Splitsko-dalmatínskej župy. Oheň zasiahol aj národný park Biokovo, čo viedlo k uzavretiu diaľnice na Dubrovník.

​Požiar vypukol večer v oblasti Gornji Tučepi, konkrétne v častiach Čovići a Podstup, informuje server Slobodna Dalmacija. Situácia je zložitá a všetci obyvatelia Tučepi sú v pohotovosti, pripravení na možnú evakuáciu. Veliteľ hasičov Slavko Tucaković opísal situáciu ako vážnu: "Situácia je veľmi napätá. Oheň, ktorý podporuje bóra, sa šíri extrémne rýchlo a do všetkých smerov. Na mieste zasahujú hasičské zbory od Splitu po Makarskú riviéru. Bojujú s nadľudským úsilím, aby zabránili šíreniu ohňa smerom k Tučepi," uviedol Tucaković.

"Je to veľmi zlý pocit. Popol už poletuje po meste a oheň sa šíri veľmi rýchlo. Sirény naznačujú, že situácia nie je dobrá. Z diaľky to neviem presne posúdiť, ale vyzerá to, že hasiči odvádzajú skvelú prácu," povedal pre server 24SATA.hr svedok, ktorý bol blízko požiaru.

Podľa posledných správ prenikol oheň do prírodného parku Biokovo a zasiahol aj neďaleký ranč. V dedine Gornji Tučepi bolo počuť silné výbuchy, avšak nie je jasné, či explodovalo vozidlo alebo zbrane uložené v domoch, uvádza Slobodna Dalmacija.

​Starosta Tučepi, Ante Čobrnić, na poslednú chvíľu unikol plameňom

"Akonáhle vypukol požiar, išiel som autom do Čoviće podporiť hasičov. V okamihu sa predo mnou rozšíril oheň, takže som rýchlo zamieril domov. Oheň však zachvátil auto, z ktorého som musel okamžite vyskočiť, a ktoré počas pár minút zhorelo. Bola to naozaj katastrofa a teraz som v Tučepi, v šoku," uviedol Čobrnić pre tlač.

Požiar sa údajne rozšíril od horiaceho automobilu. Chorvátski policajti vyzývajú vodičov k opatrnosti a aby pri jazde dodržiavali pokyny záchranárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy