Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Erdoganova vláda schválila kontroverzný zákon o usmrcovaní túlavých psov
Zdielať na

Erdoganova vláda schválila kontroverzný zákon o usmrcovaní túlavých psov

Zdroj: TV JOJ

TURECKO / Turecko bude podľa nového zákona odchytávať a usmrcovať túlavých psov. Kontroverzný zákon, ktorý presadila vládna strana prezidenta Erdogana, vyvoláva protesty opozície aj ochrancov zvierat. Kritici poukazujú na nedostatok útulkov, ktoré by mohli túto úlohu zvládnuť. Turecký prezident tvrdí, že ľudia si želajú bezpečné ulice.

Na uliciach po celom Turecku žije až štyri milióny túlavých psov. Vláda prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana tvrdí, že mnohé z nich sú nebezpečné. Útočia na ľudí a môžu prenášať besnotu.

Nový zákon tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja stanovuje, že úrady budú odchytávať túlavých psov, umiestňovať ich do útulkov a ak si ich do mesiaca nikto nevyzdvihne, veterinári ich budú musieť usmrtiť. Podľa zákona môžu byť usmrtení psi, ktorí trpia bolesťami, sú agresívni alebo predstavujú riziko pre človeka. Mnoho ochrancov zvierat však tvrdí, že takéto riziko nie je presne špecifikované.

"Som presvedčený, že by to bolo zákonom úplne zneužívané a bolo by usmrtených veľa psov, ktorí vôbec nie sú agresívni a usmrtení byť nemuseli," hovorí Evžen Korec, riaditeľ Zoologickej záhrady Tábor a predseda Cane Corso klubu ČR.

Tisíce ľudí preto už vyšli do ulíc protestovať proti zákonu, ktorý podľa nich povedie k masovému zabíjaniu psov

"Neviem o tom, že by v akejkoľvek inej krajine niečo podobné platilo alebo mohlo platiť, pretože tento prístup skutočne zodpovedá veľmi málo rozvinutým krajinám," upozorňuje Korec.

Opozícia, ktorá vedie zastupiteľstvá v hlavnom meste Ankara a v najľudnatejšom Istanbule, už jasne oznámila, že sa zákonom riadiť nebude. Vláda však ich starostom hrozí až dvojročným väzením.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy