Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Izraelská armáda potvrdila smrť šéfa vojenského krídla Hamasu
Zdielať na

Izraelská armáda potvrdila smrť šéfa vojenského krídla Hamasu

TEL AVIV / Izrael prekročil červenú líniu a musí očakávať pomstu na všetkých frontoch. Tieto slová adresoval Izraelu šéf libanonského hnutia Hizballáh. Izraelský premiér Benjamín Netanjahu tvrdí, že krajina je pripravená na všetky scenáre.

Podľa šéfa hnutia Hizballáh - Hasana Nasralláha nebude mať smrť veliteľa Fuáda Šukra vplyv na fungovanie organizácie. Vojenský tlak vyvíjaný na Hizballáh, Hamas, či iné Iránom podporované organizácie ich ustúpiť neprinútia. Vzdať sa neplánujú ani v Gaze, ani v Libanone a ani v Jemene. Vysoko postavení iránski činitelia sa stretli so spojencami, aby prerokovali možnú odvetu voči Izraelu aj za zabitie lídra Hamasu Ismaíla Haníju v Teheráne. Izrael tvrdí, že je pripravený na všetko.

Izrael úder proti Haníjovi oficiálne nekomentoval, ale Irán a Hamas mu vinu zaň pripisujú. Svet sa obáva prepuknutia plnohodnotnej vojny na Blízkom východe. České ministerstvo zahraničných vecí už vyzvalo svojich občanov, aby Libanon opustili. Pre zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu tam hrozí prerušenie leteckého spojenia. Využiť môžu maďarský evakuačný let do Budapešti. Slovensko eviduje v Libanone dve osoby.

Izraelská armáda oznámila, že Hamas stratil ďalšieho z lídrov organizácie

Šéf vojenského krídla palestínskej teroristickej skupiny Hamás Muhammad Díf bol zabitý pri júlovom izraelskom nálete v oblasti Chán Júnisu na juhu Pásma Gazy. Oznámila to vo štvrtok izraelská armáda s tým, že v uplynulých hodinách dostala spravodajské informácie potvrdzujúce Dífovu smrť. Hamas na žiadosť agentúry Reuters o komentár bezprostredne nereagoval.

"IDF (Izraelské obranné sily) oznamujú, že 13. júla 2024 stíhačky IDF udreli v oblasti Chán Júnis a po vyhodnotení spravodajských informácií možno potvrdiť, že Muhammád Díf bol pri údere zlikvidovaný," uviedla dnes izraelská armáda. Podľa vtedajšieho vyjadrenia úradov v Pásme Gazy pri údere prišlo o život viac ako 90 ďalších ľudí, vrátane vysídlených civilistov, pripomenula agentúra AP. Izraelská armáda doteraz uvádzala, že sa snaží zistiť, či bol Díf zabitý pri údere na areál na okraji Chán Júnisu. Hamas Dífovu smrť po údere poprel.

Oznámenie o Dífovej smrti prišlo vo chvíli, keď sa v iránskej metropole Teheránu koná pohreb politického lídra Hamasu Ismáíla Haníja, ktorého stredajšie zabitie Hamás pripisuje Izraelu.

Smrť Izraelu a Smrť Amerike skandovali tisícky ľudí, ktorí sa v Teheráne zúčastnili smútočného obradu za Ismaíla Haníju. Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatoláh Alí Chamenií aj počas neho sľúbil pomstu za jeho smrť. Haníjove telo z Iránu prevezú do Kataru, kde ho pochovajú.

Díf bol v 90. rokoch jedným zo zakladateľov vojenského krídla Hamasu

Vyše 30 rokov stúpal v hierarchii Hamasu, vytvoril sieť tunelov skupiny a podieľal sa na vývoji bômb. Podľa Izraela je zodpovedný za smrť desiatok Izraelčanov zabitých pri samovražedných atentátoch. Zároveň bol jedným zo strojcov brutálneho útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo takmer 1200 ľudí a ktorý rozpútal vojnu v Pásme Gazy. Prežil najmenej sedem izraelských pokusov o atentát, naposledy v roku 2021, a figuroval na izraelskom zozname najhľadanejších osôb.

Izraelská vojenská ofenzíva začatá po útoku zo 7. októbra si podľa dnešnej bilancie ministerstva zdravotníctva v Gaze vyžiadala životy najmenej 39 480 Palestínčanov, ďalších 91 128 bolo od začiatku bojov zranených. Vojna tiež premenila veľkú časť husto zastavaného územia na trosky, vyhnala väčšinu z 2,3 milióna obyvateľov úzkeho pobrežného územia pásu aj niekoľkokrát z domovov a spôsobila rozsiahlu humanitárnu krízu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy