Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Ukrajina odmieta obnovenie tranzitu ruskej ropy. Šmyhal kritizuje Fica a Orbána
Zdielať na

Ukrajina odmieta obnovenie tranzitu ruskej ropy. Šmyhal kritizuje Fica a Orbána

KYJEV / Ukrajina nepristúpi na požiadavku Roberta Fica. Tranzit ruskej ropy od Lukoilu neobnoví a sankcie z firmy nesníme. Oznámil to ukrajinský premiér Šmyhal. Ohradil sa aj voči vyhrážkam zo strany slovenskej vlády. Reagoval tak na slová nášho premiéra, ktorý pohrozil Kyjevu odvetou, ak tranzit neobnoví. Ozvala sa aj európska komisia. Slovensku i Maďarsku odkázala, že stopnutie tranzitu dodávky ropy nás bezprostredne neohrozuje. Naše ministerstvo zahraničných vecí tvrdí opak.

Zrušenie sankcií

​Denis Šmyhal zverejnil svoje stanovisko na sociálnej sieti Telegram. Vyplýva z neho, že o zrušení sankcií na ruskú spoločnosť Lukoil nechcú naši východní susedia ani počuť. "Ukrajina trvala a naďalej trvá na potrebe maximálneho odmietnutia ruskej ropy," povedal ukrajinský predseda vlády Denys Šmyhal. Ukrajinský premiér týmito slovami reagoval na slová svojho slovenského náprotivka. Robert Fico totiž ešte začiatkom týždňa po návrate z dovolenky už z priestorov úradu vlády poslal videoodkaz, v ktorom Kyjevu odkázal, že ak v krátkom čase tranzit obnoví, prídu protiopatrenia.

"Slovnaft nebude pokračovať v dodávkach nafty na Ukrajinu, ktoré predstavujú desať percent jej spotreby," povedal predseda vlády Slovenskej republiky Robert Fico. Denis Šmyhal sa voči týmto hrozbám ohradil. "Vyhrážať sa Ukrajine, ktorá sa bráni pred agresorom, len preto, aby teroristický štát mohol naďalej zarábať svoje krvavé zisky, je pochybná cesta," povedal Šmyhal.

Slovnaft stanovisko neposkytol

Či slovenská vláda po slovách pristúpi aj k činom, sme sa nedozvedeli. Slovnaft, vlastnený maďarským koncernom MOL, taktiež oficiálne stanovisko neposkytol. "Pýtam sa, keď zavedieme protiopatrenia, zastavíme elektrinu, plyn a naftu, čo to znamená pre nás? No v prvom rade prídeme o veľa peňazí, veď Ukrajinci to neberú zadarmo. Čiže rozumiem tomu inštinktu, že poďme sa teraz pomstiť, no len pýtam sa, neublížime tým sami sebe?" informoval poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Tomáš Valášek.

Ukrajinský premiér v stanovisku tvrdí, že pri otázke uvalenia sankcií cíti pochopenie aj zo strany Bruselu. Na ten sa Slovensko spolu s Maďarskom obrátilo so žiadosťou, aby zakročil. Ako informuje agentúra Reuters, už sme sa dostali aj k odpovedi. Príslušný eurokomisár obom krajinám v liste odkázal, že bezprostredné ohrozenie dodávok nevidí a tunajšie rafinérie si dokážu podľa jeho analýzy obstarať ropu z iných zdrojov.

Energetická bezpečnosť

Ministerstvo zahraničných vecí trvá na tom, že ukrajinské sankcie na Lukoil ohrozujú energetickú bezpečnosť Slovenska. Slovnaft stále spracováva dve tretiny ropy pôvodom z Ruska, z toho asi 40 percent od spomínanej spoločnosti. Minulý rok skončila bratislavská rafinéria s viac než pol miliardovým ziskom. Opozičné PS kritizuje vládu, že stále nenašla spôsob ako sa účinne odstrihnúť od ropy z Ruska. "Na tej politickej úrovni vzniklo okolo prípadu trochu hystérie. Naozaj zo dňa na deň ani z týždňa na týždeň výpadok dodávok z Lukoilu nepredstavuje problém. Dôležité je aby sa našlo riešenie do ďalšieho obdobia nasledujúcich," informoval šéfredaktor Energie-portal.sk Radovan Potočár.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy