Jasno
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Bangladéšska vláda zakázala opozičné spoločenstvo po násilných protestoch
Zdielať na

Bangladéšska vláda zakázala opozičné spoločenstvo po násilných protestoch

Zdroj: TASR

DHÁKA / Bangladéš zakázala opozičné islamské spoločenstvo Džamáate islamí, jeho študentské krídlo a ďalšie pridružené organizácie. Zákaz je súčasťou celoštátnych represií po týždňoch násilností, pri ktorých zomrelo viac ako 200 ľudí a tisíce ďalších boli zranené.

Bangladéšska premiérka Hasína Vadžídová a jej politickí partneri vinia skupinu Džamáate islamí, jej študentské krídlo a ďalšie skupiny z podnecovania násilia počas nedávnych študentských protestov, ktoré vypukli kvôli kvótam na štátne pracovné miesta.

"Zákaz spomínaných strán bol vydaný na základe protiteroristického zákona," uviedlo Bangladéšske ministerstvo vnútra v štvrtok (1. augusta) v oficiálnom obežníku. Od 15. júla zomrelo v celej krajine najmenej 211 ľudí a 10 000 osôb bolo zatknutých.

Študenti v Bangladéši protestovali proti reforme zákona, ktorá podľa nich značne zvýhodňovala deti vojnových hrdinov, ktorí v roku 1971 vybojovali nezávislosť krajiny od Pakistanu. Táto skupina mala mať vyhradených 30 percent miest v štátnej správe, spravidla tých lepšie platených. Najvyšší súd neskôr väčšinu týchto kvót zrušil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy