Jasno
23°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Požiare v Chorvátsku naberajú na sile. Ministerstvo varuje a nariaďuje evakuáciu
Zdielať na

Požiare v Chorvátsku naberajú na sile. Ministerstvo varuje a nariaďuje evakuáciu

CHORVÁTSKO / Chorvátsko stále trápia masívne požiare. Hasičom sa ich ešte nepodarilo úplne skrotiť a príčina je stále neznáma. V zasiahnutých oblastiach si dovolenku užíva množstvo Slovákov. Cestovné kancelárie ich registrujú 800, no reálne číslo bude ešte vyššie, keďže turisti často cestujú do týchto destinácií na vlastnú päsť. Našťastie, podľa dostupných informácií, nikto z nich nie je v ohrození života.

Situácia sa výrazne zhoršila

V Podgore sa situácia v priebehu niekoľkých hodín výrazne zhoršila. Na hoteloch vládne chaos, hostia húfne odchádzajú domov. Herec Přemysl Boublík ostal. "Boli sme 36 hodín bez elektriny. Mnohí ľudia to nevydržalo a odišlo z hotela,“ povedal herec Přemysl Boublík, dovolenkujúci v Podgore. Lucia bola aj s rodinou v Tučepi. My sme ju zachytili už na ceste späť domov. "Domáci tvrdia, že to bol nejaký pyroman, ktorý to založil. Zastavili to úplne hore nad tými všetkými apartmánmi. Ale ťahalo sa to aj ďalej na Podgoru, ktorá je tesne vedľa Tučepi,“ uviedla Lucia, dovolenkujúca v Tučepi.

V teréne je viac ako 300 hasičov

Z dostupných fotografií vieme vyčítať, že idú na dno svojich síl. Možno si pamätáte, že v takýchto problémoch bolo pred rokom Grécko. Vtedy odleteli na Rodos aj naši hasiči a týždne bojovali s ohňom spolu s balkánskymi kolegami. Logicky sme sa tak ministerstva vnútra pýtali, či niečo podobné plánuje aj teraz. Ministerstvo odpovedalo, že Chorváti musia najprv o pomoc oficiálne požiadať a zatiaľ tak neurobili.

Katastrofa je tentokrát o niečo miernejšia v tom najdôležitejšom aspekte. Rezort diplomacie tvrdí, že žiaden Slovák dovolenkujúci v oblasti nie je v ohrození života. To potvrdzujú aj cestovné kancelárie, ktoré zatiaľ vážnejšie zasahovať nemuseli. "Cestovné kancelárie sú samozrejme pripravené akýmkoľvek spôsobom pomôcť svojim klientom. Ak to bude nutné, budú ich evakuovať. Môžu ich buď premiestniť do náhradných hotelov alebo späť na Slovensko,“ uviedol prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií Roman Berkes.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy