Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
891. deň na Ukrajine: Ruské sily zostrelia stíhačky F-16 doručené Ukrajine, tvrdí Peskov
Zdielať na

891. deň na Ukrajine: Ruské sily zostrelia stíhačky F-16 doručené Ukrajine, tvrdí Peskov

Zdroj: TASR

MOSKVA / Stíhačky F-16 nie sú pre ukrajinskú armádu "všeliekom" a ruské sily sú pripravené ich zostreliť. Vyhlásil to vo štvrtok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že ruským vojakom už boli ponúknuté odmeny za ich zničenie.

"Ak sa tieto lietadlá objavia, ich počet sa bude postupne znižovať, budú zostrelené, zničené. Samozrejme, ich dodávky výrazne neovplyvnia dynamiku vývoja udalostí na fronte," uviedol Peskov pre novinárov. Ukrajinská armáda sa pri obrane pred ruskou inváziou musí spoliehať na relatívne malú flotilu stíhačiek z čias Sovietskeho zväzu. Kyjev preto dlho žiada svojich západných spojencov o stíhačky F-16, ktoré vníma ako životne dôležité pre posilnenie schopností ukrajinských vzdušných síl.

Niekoľko krajín NATO Ukrajine sľúbilo, že jej dodá rôzne počty týchto stíhačiek, pričom ukrajinskí piloti podstupujú už niekoľko mesiacov výcvik na ich ovládanie. Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis a nemenovaný americký predstaviteľ pritom v stredu podľa agentúry Reuters potvrdili, že Ukrajina už dostala prvú várku týchto stíhačiek americkej výroby.

Podľa analytikov však samotné stíhačky F-16 neprinesú zlomový bod vo vojne na Ukrajine, ktorá sa začala inváziou Ruska vo februári 2022.

​Rusko útočilo v noci na Ukrajinu dronmi a balistickými raketami

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila všetky balistické rakety Iskander-M a sedem dronov iránskej výroby, ktorými ruské sily zaútočili v noci na štvrtok (8.1) na Ukrajinu. Na platforme Telegram to podľa agentúry Reuters oznámili ukrajinské vzdušné sily.

Drony boli zostrelené nad Kyjevskou, Poltavskou, Chersonskou a Dnepropetrovskou oblasťou. Padajúce úlomky zostrelených dronov v Kyjevskej oblasti zranili dvoch ľudí a poškodili dva súkromné domy. Ruská armáda v noci ostreľovala obec Novoosynove v Charkovskej oblasti a mesto Izium. V dôsledku útokov zahynul muž a 58-ročná žena utrpela zranenia.

Ruské sily v noci raketami zaútočili aj na železničnú stanicu v Charkovskej oblasti. Zranenia utrpel jeden rušňovodič, poškodené boli i dve lokomotívy a nákladné a osobné vozne.

Ruský politik žijúci na Ukrajine utrpel zranenia pri dronovom útoku

Bývalý poslanec ruskej Štátnej dumy Iľja Ponomariov, ktorý už dlhý čas žije na Ukrajine, utrpel v noci na štvrtok zranenia pri dronovom útoku na svoj dom neďaleko Kyjeva. Zranenia utrpela aj politikova manželka. Podľa agentúry Reuters Ponomariov - známy odporca politiky Kremľa - v statuse na sieti X napísal, že "sa druhý raz narodil". Dodal, že jeho dom nebol terčom dronového útoku prvýkrát, lebo takémuto útok bol vystavený aj v noci na stredu.

Denník Ukrajinská pravda napísal, že dron explodoval asi päť metrov od vchodových dverí a že na dome vznikli pomerne veľké škody. Zdroje uvádzajú, že samotný Ponomariov "utrpel početné šrapnelové zranenia, ale jeho život nie je ohrozený".

Spravodajský portál Obozrevateľ i britská stanica BBC zverejnili fotografiu Ponomariova so stopami krvi na tvári a hrudi. Momentálne je Ponomariov v bezpečí a pod ochranou. Ponomariov v statuse na sieti Facebook dodal, že v jeho prípade išlo už o piaty pokus o atentát. Tento najnovší označil za najnetradičnejší a najúspešnejší, lebo bolo ťažké sa proti nemu brániť. Napísal tiež, že do konca vojny, ktorú Rusko vedie proti Ukrajine, sa do svojho domu vrátiť nemieni.

Tvrdí, že ruské vedenie sa ho "dlhodobo snaží prenasledovať", čo je aj dôvod, pre ktorý má v rôznych krajinách pridelenú ochranku. Kyjevské úrady uviedli, že dronový útok na danú časť Kyjeva bol druhý v priebehu niekoľkých nocí. Dodali, že poškodené boli dva súkromné domy, ale k priamemu zásahu domov alebo objektov kritickej infraštruktúry nedošlo.

Ukrajinské letectvo informovalo, že prostriedky protivzdušnej obrany zostrelili všetkých sedem dronov typu Šáhid, ktoré boli použité na tento útok.

Rusko prepustilo väznených Američanov Gershkovicha a Whelana

Rusko vo štvrtok v Ankare prepustilo amerického novinára Evana Gershkovicha a bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana, uviedol turecký prezidentský úrad. Súčasťou rozsiahlej výmeny medzi Ruskom, Bielorusom a niekoľkými západnými krajinami je celkovo 26 väzňov z Ruska a Bieloruska a tiež z USA, Nemecka, Poľska, Slovinska a Nórska, píše AFP.

Medzi prepustenými má byť aj nemecký občan Rico Krieger, ktorého v Bielorusku odsúdili na trest smrti, ruský disident Iľja Jašin či agent ruskej tajnej služby FSB Vadim Krasikov, odsúdený v Nemecku za vraždu. Agentúra Reuters už skôr vo štvrtok uviedla, že medzi Ruskom a niekoľkými západnými štátmi sa schyľuje k najväčšej výmene väzňov od konca studenej vojny. Objasnila, že z federálnej databázy amerických väzníc zmizli mená niekoľkých Rusov odsúdených za trestné činy v Spojených štátoch. V rovnakom čase z ruských väzenských táborov previezli na neznáme miesto najmenej deväť politických väzňov vrátane kritika Kremľa Vladimira Kara-Murzu.

Kremeľ i ruské veľvyslanectvo vo Washingtone sa k týmto špekuláciám odmietli vyjadriť. Reuters pripomína, že podobné výmeny bývajú utajované až dovtedy, kým k nim reálne nedôjde. Najväčšia výmena väzňov od čias studenej vojny medzi Ruskom a USA sa doteraz uskutočnila v roku 2010. Zapojených do nej bolo celkovo 14 osôb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy