Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Hranicu s Ukrajinou uzavreli na 24 hodín: Cieľom bolo znížiť tlak nelegálnych migrantov
Zdielať na

Hranicu s Ukrajinou uzavreli na 24 hodín: Cieľom bolo znížiť tlak nelegálnych migrantov

VYŠNÉ NEMECKÉ / Slovenské bezpečnostné zložky od šiestej hodiny ráno uzavreli na 24 hodín našu východnú hranicu s Ukrajinou. Ide o ostrú preventívnu akciu zameranú aj na koordináciu viacerých špeciálnych útvarov. Cieľom je znížiť tlak na schengenskú hranicu zo strany nelegálnych migrantov, ako aj demonštrácia sily a varovanie pre prevádzačov a pašerákov.

Najnáročnejší úsek je v severnej časti

​"Pašujú cez hranice ľudí, rovnako prevádzajú aj zbrane, drogy a muníciu," uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Hranica s Ukrajinou má dĺžku približne 100 kilometrov. Najnáročnejší úsek je v severnej časti. "Kamerové zabezpečenie je zabezpečené na dvoch tretinách hranice, ale tá severná tretina je z hľadiska terénu náročná na zabezpečenie," pripustil Šutaj Eštok. Do akcie bol zapojený vrtuľník, kone či drony. Policajti spolu so špeciálnou technikou monitorovali nielen hraničnú čiaru, ale aj všetky prístupové cesty. 

"Cca 400 policajtov participovalo na tejto akcii a 200 kusov policajnej techniky," ozrejmil prezident policajného zboru Ľubomír Solák. Tlak na hranicu sa zvyšuje a počet zadržaných osôb stúpa. Podľa štatistík prevládajú muži z Ukrajiny, ktorí sa chcú vyhnúť vojenskému povolávaciemu rozkazu. "Momentálne prešlo cez východnú hranicu od začiatku roka zhruba 700 ľudí, všetci boli zachytení," ozrejmil riaditeľ Úradu hraničnej a cudzineckej polície Ján Dudáš. 

Členovia zločineckých skupín sa vydávajú za utečencov

Vojna na Ukrajine predstavuje príležitosť najmä pre zločinecké skupiny. Ich členovia sa totiž vydávajú za utečencov a snažia sa získať legálny pobyt v európskej únii. "Každý migrant je zachytený, zisťuje sa, či nepredstavuje hrozbu," dodal Dudáš. "Hlavný cieľ je zabrániť nelegálnemu vstupu rizikových či záujmových skupín na územie SR," uzavrel minister. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy