Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
Na pláži v metropole sa strieľalo. Hlásia najmenej 32 obetí a desiatky zranených
Zdielať na

Na pláži v metropole sa strieľalo. Hlásia najmenej 32 obetí a desiatky zranených

MOGADIŠO / Po explózii a streľbe na pláži a v hoteli v somálskej metropole Mogadišo v piatok (2.8.) večer zomrelo najmenej 32 civilistov. S odvolaním sa na hovorcu polície to v sobotu (3.8.) uviedla agentúra AFP. Ďalších najmenej 63 ľudí bolo zranených, niektorí z nich ťažko. K útoku sa prihlásilo islamistické teroristické hnutie Šabáb, ktoré je napojené na sieť Al-Káida.

Jedného z útočníkov sa podarilo dopadnúť živého

"Pri útoku zomrelo vyše 32 civilistov," uviedol na tlačovej konferencii policajný hovorca. Jeden útočník sa odpálil a ďalší traja boli zabití. Hovorcu dodal, že jedného útočníka sa podarilo dopadnúť živého. Na sociálnych sieťach sa šírili zábery, ako ľudia v panike utekajú z pláže, iní ležali zakrvácanie na piesku. V pozadí bola počuť streľba.

Ozbrojenci zaútočili na pláži Lido, ktorá je medzi miestnymi obľúbená a v piatok (2.8.) večer tam býva veľa ľudí. Podľa policajných správ streľbe predchádzala explózia, keď sa odpálil samovražedný atentátnik. Ďalší útočníci sa pokúsili vtrhnúť do hotela, ale strieľali aj na ľudí na pláži, kde sa v čase útoku prechádzalo alebo sedelo na piesku mnoho obyvateľov s priateľmi či príbuznými. Prestrelky medzi políciou a útočníkmi trvali až do skorých ranných hodín.

Nemocnice žiadajú o darovanie krvi

"Na ruke mám zranenia od granátu," povedala agentúre DPA Shamso Abdiová, ktorá trávila večer s priateľmi v hoteli Lido Beach. Jeden z jej priateľov utrpel zranenia hlavy a bol v kritickom stave. V hoteli podľa ženy vypukla panika. "Všetci utekali, aby si zachránili život," povedala. Ahmed Yare, ktorý je ďalším zo svedkov, uviedol, že útok sa začal v hoteli. "Videl som zranených blízko pláže, ľudia kričali v panike a bolo ťažké spoznať, kto je mŕtvy a kto nie," povedal agentúre AFP. Niektorí ľudia sa podľa neho snažili skryť tak, že sa vrhali na zem, iní sa snažili utiecť. "Videl som veľa ľudí roztrúsených na zemi, kým sa im podarilo z oblasti utiecť," dodal.

Nemocnice v Mogadišu žiadajú o darovanie krvi, aby mohli ošetriť mnohých zranených. Niektorí príbuzní mŕtvych návštevníkov pláží a hotelov zverejňujú na sociálnych sieťach fotografie svojich blízkych, zatiaľ čo iní zúfalo pátrajú po informáciách o mieste pobytu priateľov alebo príbuzných, o osude ktorých nič nevedia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy