Oblačno
14°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Na severe Poľska objavili jachtári delfína. Odborníci hovoria o vzácnom úkaze
Zdielať na

Na severe Poľska objavili jachtári delfína. Odborníci hovoria o vzácnom úkaze

Zdroj: reuters

GDANSKÝ ZÁLIV / Jachtári v Gdanskom zálive na severe Poľska zažili obrovské prekvapenie. Pri ich jachte sa totiž objavil delfín, čo odborníci považujú za veľmi zriedkavý jav. Miestne more totiž neobsahuje dostatok soli, čo pre tieto zvieratá nie je ideálne. Odborníci dúfajú, že delfín čoskoro odpláva a vráti sa do slanších vôd. Informuje o tom portál TN.cz

Odborníkov prítomnosť delfína znepokojuje

Video delfína, ktorý pláva vedľa lode, zverejnili na sociálnej sieti jachtári zo školy MatSail, uvádza TN.cz. Video si môžete pozrieť tu. Delfín ich prekvapil, keď sa plavili v Gdanskom zálive. Pozorovali ho niekoľko minút. Podľa odborníkov ide o veľmi vzácny jav. Ako uvádza web Polstat News, delfíny sa zvyčajne vyskytujú v pobrežných vodách Atlantického a Tichého oceánu, pričom Baltské more pre nich nie je dosť slané. Portál Polskie Radio 24 informuje, že prítomnosť delfína pri Poľsku odborníkov znepokojuje.

"Delfíny sú všadeprítomné, zvedavé a spoločenské. Sú to veľmi inteligentné zvieratá a vedia si spájať fakty. Majú epizodickú pamäť, takže ak im niekto stúpi na plutvu, zapamätajú si to," povedal biolog Tomasz Kijewski v rozhovore pre Rádio Gdaňsk. Dodal, že delfín na videu vyzerá byť v poriadku. "Tento delfín sa javí byť zdravý," povedal. Napriek tomu dúfa, že sa zviera vráti do oceánu. "Baltské more pre neho nie je dostatočne slané, čo môže ovplyvniť funkciu obličiek. Preto by som si želal, aby čoskoro našiel cestu späť. Ak nie je chorý, je veľká šanca, že sa mu to podarí," dodal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy