Zatiahnuté
15°
Bratislava
Natália
6.10.2024
Nepokoje v Británii eskalujú: Pravicoví radikáli zúria v uliciach
Zdielať na

Nepokoje v Británii eskalujú: Pravicoví radikáli zúria v uliciach

VEĽKÁ BRITÁNIA / Britániou otriasajú najhoršie nepokoje za posledné roky. Pri stretoch pravicových radikálov s políciou v Sunderlande horeli budovy aj autá. Osem ľudí zadržali. Bezpečnostné sily na víkend plánovali posilniť počet strážcov zákona v uliciach. Chystajú sa totiž ďalšie protesty protiprisťahovalcom.

Nepokoje v Británii, ktoré vyvolala násilná smrť troch detí v Southporte, sa rozšírili do ďalších miest. Ulice Sunderlandu obsadili pravicoví extrémisti. Zhromaždený dav kričal proti-islamské nadávky a skandoval na podporu krajne pravicovému aktivistovi. Protesty vyvrcholili pri miestnej mešite, ktorú strážili ťažkoodenci. Výtržníci prevracali vozidlá, jedno auto zapálili a založili požiar.

Počas nepokojov vyrabovali policajnú stanicu, susednú budovu charitatívnej organizácie zachvátili plamene. Traja policajti skončili v nemocnici.
Demonštrovalo sa aj Manchestri, Liverpooole či severo-írskom Belfaste. V tom istom čase sa tam konal protest proti rasizmu, na ktorý prišlo niekoľko stoviek ľudí.

"Nedovolíme, aby pravicové skupiny získali kontrolu nad štvrťami, v ktorých žije pracujúca trieda. Budeme naďalej šíriť posolstvo solidárnosti," povedal odborový predák Mick Lynch. Protesty vypukli tento týždeň, keď 17-ročný mladík dobodal na smrť tri dievčatá v tanečnej škole. Stúpenci krajnej pravice následne rozšírili nepravdivú informáciu, že útočil migrant a moslim. Polícia už podozrivého zatkla. Ukázalo sa, že je to rodený Brit a s islamom nemá nič spoločné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy