Skoro jasno
20°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
894. deň na Ukrajine: ​Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina dostala prvé stíhačky F-16
Zdielať na

894. deň na Ukrajine: ​Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina dostala prvé stíhačky F-16

Zdroj: TASR

KYJEV / Ruské úrady potichu otvorili novú železničnú trať, ktorá spája okupovaný ukrajinský Mariupoľ s Rostovom na Done. Ukrajinci varujú, že zlepšenie infraštruktúry môže výrazne sťažiť situáciu ukrajinských jednotiek na donbaskej časti frontu. Rusi na rekonštrukcii trate pracovali 13 mesiacov. Ukrajinský prezident Zelenskyj dnes poprvýkrát potvrdil, že Ukrajina už dostala prvé stíhačky F-16. Podľa denníka Economist ich zatiaľ dorazilo 10. Do konca roka by mal ich počet stúpnuť na 20. Prílet ďalších desiatok stíhačiek je plánovaný na budúci rok.

​Zelenskyj potvrdil, že Ukrajina dostala prvé stíhačky F-16, dve aj ukázal

Zelenskyj pri príležitosti Dňa vzdušných síl na nešpecifikovanej leteckej základni ukázal novinárom dve lietadlá, ktoré Ukrajina dostala od zahraničných partnerov. "Často sme počuli slovo nemožné. Teraz je to realita. Realita na našom nebi. F-16 sú na Ukrajine. Dokázali sme to," povedal Zelenskyj. "Som hrdý na našich chlapcov, ktorí ovládajú tieto lietadlá a už ich začali používať," uviedol Zelenskyj.

Zároveň dodal, že počet lietadiel, ktoré sú už na Ukrajine ani počet pilotov, ktorí už boli vycvičení, nestačia. Ukrajinský prezident nešpecifikoval počet dodaných stíhačiek. Podľa týždenníka The Economist dostala Ukrajina zatiaľ desať stíhačiek F-16. Do konca roka má prísť dodávka ďalších 20 lietadiel. Zvyšné stroje, ktoré prisľúbili dodať Dánsko, Holandsko a ďalšie krajiny, dorazia postupne v roku 2025. Celkovo dostanú ukrajinské ozbrojené sily 79 lietadiel F-16.

Podľa amerických médií výzbroj a vybavenie stíhačiek pochádzajú z USA. Ukrajinskí vojenskí experti predpokladajú, že F-16 nebudú nasadené do priamych bojov s ruskými strojmi na frontovej línii, pretože Rusko si na nej vybudovalo hustú sieť protilietadlovej obrany. Ruská armáda sa navyše pravdepodobne pokúsi zničiť F-16 ešte na ukrajinských základniach. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov už vo štvrtok povedal, že stíhačky F-16 nie sú pre ukrajinskú armádu "všeliekom" a ruské sily sú pripravené ich zničiť alebo zostreliť.

V Doneckej oblasti nariadili evakuáciu vo viacerých obciach

"Nepriateľ bombarduje mestá a obce na tomto území každý deň, preto bolo rozhodnuté evakuovať deti s rodičmi alebo inými zákonnými zástupcami," povedal gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin a vymenoval konkrétne mestá a obce, ktorých sa evakuácia týka. Jednou z nich je obec Novohrodivka vzdialená približne 20 kilometrov od zmienenej obce Novoselivka Perša, o ktorej Rusko v nedeľu vyhlásilo, že ju dobylo. Relokáciá sa podľa Filaškina dotkne celkovo 744 detí a ich opatrovníkov.

"Dal som pokyn, aby sa do procesu evakuácie detí zapojili len obrnené vozidlá, pretože nepriateľ na tomto území aktívne používa bezpilotné lietadlá," povedal Filaškin. "Musíme vynaložiť maximálne úsilie na ochranu našich detí," dodal. Donecký gubernátor už v ostatných týždňoch civilistov vyzýval, aby z oblasti odišli z dôvodu čoraz intenzívnejšieho ruského bombardovania.

Pri dronovom útoku v Belgorodskej oblasti zomrela jedna žena

"V Šebekine zomrela v dôsledku útoku dronu na bytový dom jedna civilista. Žena zomrela pre poranenia, ktoré utrpela, na mieste ešte pred príchodom zdravotníkov," uviedol Gladkov na sociálnej sieti Telegram. V príspevku pritom informoval, že na Šebekino útočili tri drony, ktoré v meste spôsobili rôzne škody vrátane vybitých okien či požiarov.

Neskôr dopoludnia bol v celej Belgorodskej oblasti vyhlásený poplach varujúci pred raketovými útokmi. Gladkov následne informoval, že mesto Šebekino bolo vystavené ešte jednému útoku a zranenia utrpeli dvaja ľudia. Ruské ministerstvo obrany v nedeľu ráno na sociálnej sieti Telegram informovalo, že jeho sily zostrelili v noci na nedeľu nad Belgorodskou oblasťou dva drony.

Ukrajina podozrieva ruské jednotky zo zabitia a rozštvrtenia vojnového zajatca

Ukrajinský generálny prokurátor Andrij Kostin uviedol, že vo veci bolo začaté vyšetrovanie. "Rusko neustále opakuje zločiny nacistov a okato prejavuje absolútne pohŕdanie všetkými normami civilizovaného sveta," napísal Kostin v statuse zverejnenom v aplikácii Telegram. Rusko popiera mučenie alebo iné formy zlého zaobchádzania s vojnovými zajatcami, dodal Reuters.

Vyšetrovacia komisia OSN pre Ukrajinu v správe uverejnenej v marci však uviedla, že zdokumentovala hodnoverné obvinenia z popráv najmenej 32 ukrajinských vojnových zajatcov v období od decembra 2023 do februára 2024, a že nezávisle overila tri z týchto incidentov. Trojčlenná vyšetrovacia komisia tiež informovala, že zhromaždila ďalšie dôkazy o tom, že Rusko systematicky mučilo ukrajinských vojnových zajatcov - zdokumentovala hrozby znásilnením a používanie elektrického prúdu na elektrošoky na genitáliách.

Podľa komisie rozsah takýchto prípadov mučenia by bolo možné prirovnať k zneužívaniam známym ako zločiny proti ľudskosti, pričom ich výskyt označila za "rozšírený a systematický". Lubinec vo svojom statuse pripomenul, že vojna na Ukrajine je hybridná. "Šírením podobných fotografií a videí na sociálnych sieťach a páchaním takýchto činov chce nepriateľ zastrašiť Ukrajincov: civilistov aj armádu," zdôraznil Lubinec s tým, že "pri pohľade na takéto zábery je jasné jedno: na takéto veci sa nedá zabudnúť a odpustiť! Za zločiny musí byť trest".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy