Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Turecko odporúča svojim obyvateľom odísť z Libanonu
Zdielať na

Turecko odporúča svojim obyvateľom odísť z Libanonu

ISTANBUL / Pre bezpečnostné riziko turecké ministerstvo zahraničných vecí odkazuje svojim občanom, aby opustili Libanon. Upozorňujú, aby tak urobili čo najskôr, kým prestanú lietať komerčné linky.

Turci na území Libanonu by mali byť ostražití a nemali by cestovať na juh a východ krajiny. "Tí, ktorí v Libanone nemusia zostať, by mali z Libanonu odísť, ak je to možné, kým stále lietajú komerčné lety," uviedol turecký rezort diplomacie vo vyhlásení.
Napätie na Blízkom východe narastá od útokov na Libanon a Irán, pri ktorých zahynul vodca palestínskeho militantného hnutia Hamasu Ismaíl Haníja a jeden z veliteľov libanonského militantného hnutia Hizballáh Fuád Šukra.

Irán a Hamas z ich smrti obviňujú Izrael a spolu s Hizballáhom sľubujú odvetu. Rastú tak obavy, že by vojna v Pásma Gazy medzi Izraelom a Hamasom mohla prerásť do širšieho regionálneho konfliktu. Počas víkendu vyzvalo svojich občanov na odchod z Libanonu viacero krajín vrátane Francúzska, Talianska, Poľska či Británie a Spojených štátov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy