Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Harrisová oficiálne získala nomináciu za kandidátku demokratov do volieb
Zdielať na

Harrisová oficiálne získala nomináciu za kandidátku demokratov do volieb

WASHINGTON / Americká viceprezidentka Kamala Harrisová oficiálne získala nomináciu americkej Demokratickej strany za jej kandidátku do novembrových prezidentských volieb. Vyplýva to z výsledkov virtuálneho hlasovania delegátov demokratov, ktoré sa skončilo v pondelok 5. 8. večer miestneho času.

Harrisová, ktorá má afroamerický aj ázijský pôvod, sa stala prvou prezidentskou kandidátkou demokratov inej ako bielej farby pleti. O jej nominácii hlasovali delegáti Demokratickej strany od minulého štvrtka do pondelka. Podľa výsledkov zverejnených tesne pred polnocou miestneho času získala 99 percent hlasov delegátov.

Potrebnú väčšinu získala už skôr

Už v piatok 2. 8. však prekročila hranicu, ktorá jej zabezpečila potrebnú väčšinu hlasov na zisk oficiálnej nominácie, a teda volebnej kandidatúry, za čo sa bezprostredne aj poďakovala.

Nomináciu oficiálne prijme na zjazde strany, ktorý sa bude konať 19. až 22. augusta v Chicagu. V novembrových prezidentských voľbách sa tak stane súperkou republikánskeho kandidáta, exprezidenta Donalda Trumpa.

Podpora popredných predstaviteľov

Úradujúci demokratický americký prezident Joe Biden odstúpil predošlý mesiac z boja o znovuzvolenie a podporil Harrisovú ako svoju náhradníčku. Táto 59-ročná politička následne spustila predvolebnú kampaň. Podporu jej vyjadrili poprední predstavitelia demokratov a aj bývalí prezidenti Barack Obama a Bill Clinton s manželkami Michelle Obamovou a Hillary Clintonovou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy