Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Harrisová si vybrala kandidáta na viceprezidenta. Je ním guvernér Minessoty
Zdielať na

Harrisová si vybrala kandidáta na viceprezidenta. Je ním guvernér Minessoty

WASHINGTON / Nominantka Demokratickej strany do novembrových prezidentských volieb Kamala Harrisová si za svojho kandidáta na viceprezidenta vybrala guvernéra štátu Minnesota Tima Walza.

Harrisová si Walza vybrala namiesto guvernéra Pennsylvánie Josha Shapira, ktorý bol považovaný za dôležitého partnera v jeho štáte kľúčovom pre novembrové voľby.

Walz (60) odslúžil viac než 20 rokov v Národnej garde USA a je bývalým učiteľom na strednej škole. Na poste guvernéra Minnesoty pôsobí už druhé funkčné obdobie. Zároveň je predsedom Združenia demokratických guvernérov. Predtým bol 12 rokov kongresmanom v americkej Snemovni reprezentantov, kde zastupoval vidiecky okrsok v južnej Minnesote.

Prívetivý štýl

Guvernér tohto štátu na stredozápade USA si pozornosť Demokratickej strany podľa stanice BBC získal svojím prívetivým štýlom a schopnosťou zasadiť rétorické údery republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi bez toho, aby pôsobil príliš agresívne.

Walz dal bývalému prezidentovi USA a svojmu protikandidátovi J. D. Vanceovi nálepku "divní", ktorá sa v priebehu niekoľkých dní stala mantrou strany a prebrala ju aj Harrisovej kampaň, uvádza BBC.

Výber potvrdila už aj Harrisová

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová v utorok 6. 8. na sociálnej sieti X potvrdila výber guvernéra Minnesoty Tima Walza ako svojho spolukandidáta do novembrových prezidentských volieb. Walz hovorí o životnej pocte.

"Ako guvernér, tréner, učiteľ a veterán sa (Walz) zaslúžil o pracujúce rodiny, ako je tá jeho. Je skvelé mať ho v tíme," uviedla Harrisová, ktorá je kandidátkou Demokratickej strany. V príspevku na Instagrame zase napísala, že jedna z vecí, ktoré ju na Walzovi zaujali, je "jeho hlboké presvedčenie o boji za rodiny strednej triedy".

Harrisová na margo svojho kandidáta za viceprezidenta uviedla, že ako guvernér Minnesoty presadil zákon o ústavnej ochrane reprodukčných práv a "ako vášnivý poľovník" prijal zákon vyžadujúci všeobecné kontroly pri nákupe zbraní. Najviac na ňu však podľa jej vlastných slov zapôsobil práve Walzov záväzok voči svojej rodine.

"Je to životná pocta pripojiť sa ku Kamale Harrisovej v tejto kampani. Idem do toho naplno," vyhlásil sám Walz na platforme X. Viceprezidentka USA podľa neho presadzuje politiku toho, čo je možné. Svoju emóciu vyjadril slovami, že mu "to trochu pripomína prvý školský deň".

Volebný tím republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa podľa agentúry AFP označil Walza za "nebezpečne liberálneho extrémistu". V e-mali, ktorého cieľom je získať finančné prostriedky, sa píše, že Walz "rozpúta peklo na zemi". "Nie je prekvapením, že liberálka zo San Francisca Kamala Harrisová chce za svojho (viceprezidentského) kandidáta Tima Walza, ktorý sa na západnom pobreží snaží pretvoriť Minnesotu na obraz Kalifornie," uviedla tlačová tajomníčka Trumpovej kampane.

Demokrati ocenili výber

Z radov Demokratickej strany dosiaľ ocenili Harrisovej výber viacerí vplyvní členovia vrátane niekdajšej predsedníčky Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej. Tvrdenia niektorých republikánov, ktorý sa Walza snažia vykresliť ako ľavičiara a pokrokového politika, označila za nereálne a sama ho zaradila na stred politického spektra. "Je to demokrat zo srdca Ameriky," zdôraznila.

Ocenil ho Biden, ale aj Obamovci

Americký prezident Joe Biden ocenil, že si jeho viceprezidentka Kamala Harrisová vybrala za svojho spolukandidáta do novembrových volieb guvernéra Minnesoty Tima Walza. Rozhodnutie Harrisovej označil za skvelé, obaja demokratickí kandidáti podľa neho zastupujú "silný hlas pracujúcich ľudí."

"Budú najsilnejšími ochrancami našich osobných slobôd a demokracie a zabezpečia, aby Amerika naďalej viedla svet a plnila svoju úlohu nenahraditeľného národa," uviedol Biden.

Bývalý americký prezident Barack Obama spolu so svojou manželkou a niekdajšou prvou dámou Michelle Obamovou ocenili výber Harrisovej, pričom zdôraznili Walzove "hodnoty a bezúhonnosť". Viceprezidentka USA si podľa nich vybrala "ideálneho partnera a dala jasne najavo, za čo sa zasadzuje".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy