Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
896. deň na Ukrajine: Pri útoku na Belgorodskú a Kurskú oblasť zahynul jeden civilista
Zdielať na

896. deň na Ukrajine: Pri útoku na Belgorodskú a Kurskú oblasť zahynul jeden civilista

Zdroj: TASR

KYJEV / ​Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila dve balistické strely Iskander, dve riadené rakety Ch-59 a 15 dronov, ktorými ruská armáda v noci na utorok zaútočila na Ukrajinu. Uviedli to v utorok 6. 8. ukrajinské vzdušné sily.

Rusko vypálilo celkovo štyri balistické strely Iskander, informovali ukrajinské vzdušné sily. Nešpecifikovali však, čo sa stalo s dvoma raketami, ktoré neboli zachytené.

Všetkých 15 dronov a štyri zo šiestich rakiet boli zostrelené nad Kyjevskou, Chersonskou, Mykolajivskou a Chmeľnyckou oblasťou, napísal veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na platforme Telegram. Terčom útoku bol aj Kyjev, nad ktorým sa krátko po 23.00 h miestneho času (22.00 h SELČ) ozývali výbuchy. Škody ani zranenia však tamojší predstavitelia nehlásili.

Ruský raketový útok poškodil v Charkove zdravotnícke zariadenie

Ruský raketový útok  poškodil v Charkove na severovýchode Ukrajiny zdravotnícku kliniku a zranil najmenej päť ľudí, uviedli tamojšie úrady. Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Syniehubov cez aplikáciu Telegram napísal, že budovu poškodila ruská balistická strela Iskander. Tá podľa neho zničila aj niekoľko áut či obytných a administratívnych budov. Už predtým miestne úrady písali o ruskom útoku, ktorý v meste spôsobil požiar.

Ukrajinské vzdušné sily v utorok 6. 8. ráno informovali o zneškodnení dvoch balistických striel Iskander, dvoch riadených rakiet Ch-59 a 15 dronov, ktorými ruská armáda v noci na utorok zaútočila na krajinu. Rusko vypálilo celkovo štyri balistické strely Iskander, informovali ukrajinské vzdušné sily. Nešpecifikovali však, čo sa stalo s dvoma raketami, ktoré neboli zachytené.

Všetkých 15 dronov a štyri zo šiestich rakiet boli zostrelené nad Kyjevskou, Chersonskou, Mykolajivskou a Chmeľnyckou oblasťou, napísal veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk na platforme Telegram.

Terčom útoku bol aj Kyjev, nad ktorým sa krátko po 23.00 h miestneho času (22.00 h SELČ) ozývali výbuchy. Škody ani zranenia však tamojší predstavitelia nehlásili.

Ukrajina v noci útočila na Belgorodskú a Kurskú oblasť, jeden civilista zahynul

Ukrajina v noci útočila v Belgorodskej a Kurskej oblasti. Pri útokoch údajne zahynul jeden civilista a päť sa ich zranilo. V Kurskej oblasti údajne ruské sily zmarili ukrajinskú snahu o preniknutie cez hranicu. Pri ukrajinskej paľbe sa zranilo päť ľudí vrátane troch detí, uviedol dočasný gubernátor oblasti Alexej Smirnov. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že nad oblasťou zostrelili 13 ukrajinských dronov.

Podľa účtu na Telegram s názvom MASH, ktorý má kontakty na ruské bezpečnostné zložky, sa o preniknutie na ruské územie pokúsilo približne 100 ukrajinských vojakov pri mestečku Sudža. Ukrajinci útočili aj v Belgorodskej oblasti, kde ruské sily zostrelili ďalších deväť dronov. Podľa gubernátora oblasti Vjačeslava Gladkova pri útoku zahynul jeden civilista.

Ruská Belgorodská oblasť hraničí s Ukrajinou a pravidelne je vystavená útokom ukrajinských dronov, delostrelectva, ale aj pozemných síl. Ruský prezident Vladimir Putin v máji oznámil, že ruské sily vybudujú v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny nárazníkovú zónu, aby ochránili ruské pohraničné oblasti pred útokmi z Ukrajiny. Rusko pri tejto snahe dosiahlo čiastočné úspechy a podarilo sa mu obsadiť časť ukrajinského mesta Vovčansk.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy