Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
897. deň na Ukrajine: Ukrajina tvrdí, že zaútočila na ostrov v Čiernom mori ovládaný Ruskom
Zdielať na

897. deň na Ukrajine: Ukrajina tvrdí, že zaútočila na ostrov v Čiernom mori ovládaný Ruskom

KYJEV / Ukrajinská rozviedka (HUR) v stredu 7. 8. potvrdila, že jej sily zaútočili na Ruskom kontrolovaný ukrajinský ostrov Tendrivska Kosa na severozápade Čierneho mora. Poškodili tam vojenské zariadenia, opevnenia a došlo aj k stratám na životoch.

Moskvou dosadený gubernátor Chersonskej oblasti v utorok povedal, že Kyjev zaútočil 12 vysokorýchlostnými plavidlami; osem viezlo vojakov a štyri palebnú podporu. HUR nehlásila žiadne vlastné straty, ruský predstaviteľ hovoril o troch zničených lodiach s posádkou. Tendrivska Kosa leží v južnej časti Chersonskej oblasti a z tohto strategického miesta sa dá kontrolovať prístup Ukrajiny k Čiernemu moru.

Ukrajina útočila na ostrov už vo februári. Ruské ministerstvo obrany vtedy uviedlo, že Kyjev pri neúspešnom vylodení prišiel až o 25 vojakov. Ukrajinské špeciálne jednotky vtedy údaj o stratách nezverejnili.

Protivzdušná obrana v noci zneškodnila všetkých 30 ruských dronov

Ukrajinská protivzdušná obrana zachytila všetkých 30 dronov, ktorými v noci na stredu útočilo Rusko. Oznámili to ukrajinské vzdušné sily. Vzdušné sily v príspevku na platforme Telegram informovali, že bezpilotné lietadlá zneškodnili nad Kyjevskou, Chmeľnyckou, Vinnyckou, Mykolajivskou, Chersonskou, Charkovskou a Čerkaskou oblasťou.

Ukrajinská armáda zostrelila 14 dronov nad Mykolajivskou oblasťou na juhu Ukrajiny, uviedol tamojší gubernátor Vitalij Kim. Dodal, že v regióne vypukli po útoku dva požiare, ktoré sa podarilo uhasiť, a neboli hlásené žiadne zranenia. Ďalšie štyri bezpilotné lietadla zneškodnila protivzdušná obrana nad Chmeľnyckou oblasťou, úlomky dronov tam poškodili sklady a priemyselný závod, informoval miestny gubernátor Serhij Ťurin.

Nad Čerkaskou a Vinnyckou oblasťou boli zachytené štyri drony, uviedli miestne úrady. Škody ani zranenia nehlásili. Regionálne úrady v Kyjevskej oblasti informovali, že protivzdušná obrana v stredu v ranných rodinách zasiahla ciele, podrobnosti o útoku však neposkytli.

Putin označil ukrajinské útoky v Kurskej oblasti za rozsiahlu provokáciu

Ruský prezident Vladimir Putin v stredu označil ukrajinské útoky na ruskú Kurskú oblasť za "rozsiahlu provokáciu". "Kyjevský režim spustil ďalšiu rozsiahlu provokáciu," povedal Putin predstaviteľom vlády v súvislosti s ukrajinskými útokmi v Kurskej oblasti. Dodal, že ukrajinské sily tam "nerozlišujúco ostreľujú civilné budovy, obytné domy, sanitky".

Ruské ministerstvo obrany ešte v utorok 6. 8. hlásilo, že do pohraničnej Kurskej oblasti preniklo až 300 ukrajinských vojakov s 11 tankami, pripomína agentúra AP. Podľa ruského rezortu obrany Ukrajinci utrpeli ťažké straty a boje pozdĺž hraníc pokračovali aj v stredu.

Ruské ministerstvo zdravotníctva v stredu informovalo, že pri ostreľovaní Kurskej oblasti utrpelo zranenia najmenej 24 detí vrátane šiestich detí. Tamojšie úrady vyzvali obyvateľov, aby obmedzili svoj pohyb vonku. Ukrajinskí predstavitelia sa k situácii v pohraničí dosiaľ nevyjadrili.

Ukrajina nariadila evakuáciu z obcí pri hraniciach s ruskou Kurskou oblasťou

Ukrajina v stredu nariadila povinnú evakuáciu z niekoľkých oblastí na východe, ktoré priamo hraničia s ruskou Kurskou oblasťou, kde už druhý deň prebiehajú boje po vpáde ukrajinských jednotiek. Príkaz na evakuáciu podpísal gubernátor Sumskej oblasti Volodymyr Arťuch. Toto opatrenie sa podľa neho dotkne približne 6000 ľudí vrátane 425 detí z 23 obcí v pohraničnej oblasti.

Skupiny ozbrojencov podporovaných tankami prenikli z Ukrajiny do Kurskej oblasti ešte v utorok. Podľa ruského ministerstva obrany ukrajinské sily postúpili severozápadne od pohraničného mesta Sudža, ktoré leží viac než 500 kilometrov na juhozápad od Moskvy. Ruská tlačová agentúra TASS v súvislosti s prienikom ozbrojencov písala o "masívnom ukrajinskom útoku". V dôsledku ostreľovania a útokov s pomocou dronov podľa nej zahynulo päť ľudí, ruské ministerstvo zdravotníctva hlásilo 24 zranených vrátane šesť detí.

Ruskí vojnoví blogeri informovali o intenzívnych bojoch a niektoré z nich dokonca naznačovali, že Ukrajina otvorila novú frontovú líniu. Jeden kanál podľa stanice BBC tvrdil, že ozbrojeným skupinám sa podarilo prevziať kontrolu nad niekoľkými ďalšími osadami a celkový postup bol približne 15 kilometrov. Kyjev sa k situácii dosiaľ nevyjadril, Rusko do oblasti poslalo posily, dodala agentúra Reuters.

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov podľa ruských médií šéfovi Kremľa Vladmirovi Putinovi zase povedal, že postup ukrajinských jednotiek hlbšie do Kurksej oblasti bol zastavený.

Pri bojoch podľa Gerasimova zahynulo už 100 ukrajinských vojakov a ďalších 215 je zranených. TASS stanovila ukrajinské straty na 260 obetí z radov ozbrojencov a 50 zničených obrnených vozidiel vrátane tankov a systémov protilietadlovej obrany.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy