Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Turecký strelec so striebornou medailou ohúril svet a stal sa virálnym
Zdielať na

Turecký strelec so striebornou medailou ohúril svet a stal sa virálnym

PARÍŽ / Trúfli by ste si určiť, ktorý príbeh športovca na tohtoročnej olympiáde v Paríži je ten najpútavejší, najdojemnejší, no jednoducho NAJ? Asi nie. Jedno je však isté, kráľom sociálnych sietí je turecký pištoliar Yusuf Dikec. Sivovlasý nenápadný pán v okuliaroch, ktorý svet, aj ten virálny, očaril svojou ležérnou pózou i jednoduchým oblečením pri zisku striebornej olympijskej medaily.

​Povráva sa, že nie je športový fanúšik, ktorý by tureckého reprezentanta v streľbe z pištole vďaka jeho spôsobu ako si vystrieľal prvú olympijskú medailu nepoznal. A tým, ako aj svojou pózou pri streľbe, keď mal jednu ruku vo vrecku zaujal celý svet. Elon Musk mu napísal, že to bolo pekné a sociálne siete z neho urobili virálneho hrdinu typu prišiel, pozrel a vystrieľal si medailu.

Za každou olympijskou emóciou, či olympijskou medailou sa skrýva množstvo hodín tréningu, v prípade tureckého pištoliara to bolo šesť dni v týždni a po piatich hodinách každý deň. "Ja som sa raz naňho pozeral v Slovinsku a naozaj je to pán strelec," opísal Ján Kriško, tréner centra talentovanej mládeže stred.

Bez špeciálnych okuliarov a slúchadiel

Jeho oblečenie a to, že nemal špeciálne okuliare nie sú pre tých, ktorí sa venujú športovej streľbe robia ničím výnimočným. "Za vrecko zachytenú niekto má, niekto má ju vopchatú vo vrecku. U dievčat je bežné, že nosia opasok a dajú si tú ruku za opasok," ozrejmil Kriško. "Strelci, puškári a pištoliari si dlho zo seba uťahujeme, že prídu s kufríkom a neviete či je to úradník alebo športovec," povedal Jozef Gönci, dvojnásobný olympijský medailista v streľbe.

51-ročný turecký Yusuf Dikec je najnovšie vykresľovaný ako James Bond, ale tých podôb v ktorých ho zobrazili sú už desiatky. A na sociálnych sieťach majú desaťtisícové až miliónové pozretia. "Mne kolegyňa v rádiu rozprávala, že videl si ako si on vystrieľal ten kov? Jedna ruka lážo plážo," opísal Tomáš "Tomaggio" Kadlec, moderátor olympijského festivalu. "Zaslúži si obdiv, pretože prišiel ako obyčajný človek, chytí pištoľ do ruky dá si ruku do vačku a vystrieľa si striebornú medailu," doplnil Ladislav Molnár, bývalý reprezentant SR v futbale.

Virálny sterelec urobil športu veľkú reklamu

Naposledy mu zložil poklonu po zisku zlatej olympijskej medaily navyše vo svetovom rekorde skokan o žrdi Duplantis, keď gestom napodobnil jeho spôsob streľby. A policajný dôstojník a milovník mačiek si svoju virálnu slávu užíva. "Teším sa, že som zaujal nie len Turecko, ale celý svet," povedal strelec Yusuf Dikec.

A či už si to turecký reprezentant uvedomil alebo nie, streleckému športu urobil obrovskú reklamu. "My sa dlhodobo snažíme zvýšiť záujem o tento šport. A ak sa k tomu pridá aj tento príbeh, tak to môže nabrať na takých obrátkach, na akých to teraz nabralo," dodal Gönci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy