Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
899. deň na Ukrajine: Rusko zaútočilo na supermarket v Kosťantynivke, hlásia obete
Zdielať na

899. deň na Ukrajine: Rusko zaútočilo na supermarket v Kosťantynivke, hlásia obete

KYJEV / Najmenej 12 ľudí zahynulo a 44 ďalších utrpelo zranenia pri dnešnom ruskom delostreleckom útoku na supermarket v ukrajinskom meste Kosťantynivka. Leží asi desať kilometrov od aktuálnej frontovej línie v Doneckej oblasti. Rusom sa nedarí efektívne zastaviť ukrajinskú operáciu v ruskej Kurskej oblasti. Úrady v nej vyhlásili núdzový stav.

Pri ruskom útoku na supermarket v ukrajinskej Kosťantynivke najmenej dvanásřť mŕtvych

Ruský útok v piatok 9. augusta zasiahol supermarket v meste Kosťantynivka vo východoukrajinskej Doneckej oblasti, zabil najmenej dvanásť ľudí a ďalších 35 zranil. S odvolaním sa na ukrajinského ministra vnútra Ihora Klymenka to napísala agentúra Ukrinform. Na mieste pokračujú záchranné práce.

Na záberoch, ktoré agentúra zverejnila, sú vidieť mohutné oblaky dymu vychádzajúce z vážne poškodenej budovy. Po údere na mesto, ktoré leží len asi desať kilometrov od frontovej línie, podľa úradov začalo horieť na približne 1 000 metroch štvorcových. Oheň už sa podarilo uhasiť. Poškodené boli tiež susedné obytné budovy a viac ako desiatka automobilov.

Šéf správy Doneckej oblasti Vadym Filaškin uviedol, že ruská armáda ukrajinské mesto ostreľovala za pomoci delostrelectva a zasiahla pri tom aj supermarket. "Rusko bude za tento teror poháňané k zodpovednosti a my urobíme všetko pre to, aby svet aj naďalej stál na strane Ukrajiny a podporoval našu obranu a záchranu životov našich ľudí," napísal v reakcii na útok na X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko hlási výpadky prúdu a evakuácie po ukrajinskom dronovom útoku

Ruské úrady v piatok oznámili rozsiahly ukrajinský dronový útok na Lipeckú oblasť na juhozápade krajiny, asi 200 kilometrov od hraníc. Podľa gubernátora oblasti Igora Artamonovho drony spôsobili explózie, zranili deväť ľudí a prerušili dodávky elektriny. Na leteckej základni pri meste Lipeck vypukol požiar, napísala agentúra Interfax. Celkovo ruské sily podľa agentúry Reuters v noci na dnes zničili 75 ukrajinských dronov. 

"Lipeck je pod masívnym útokom dronov. Protivzdušná obrana pracuje," uviedol gubernátor Artamonov na sieti Telegram. Podľa neho pád jedného z dronov poškodil zariadenie energetickej infraštruktúry, čo malo za následok výpadky dodávok prúdu. V oblasti boli evakuované štyri obce a v okrese Lipeck bol vyhlásený výnimočný stav, informoval gubernátor.

V Lipecku a okolí bola pozastavená mestská doprava, uskutočniť sa nemôžu žiadne verejné zábavné akcie. "Nenecháme sa zastrašiť, neustúpime, ale tiež nemienime riskovať životy našich ľudí," uviedol k tomu Artamonov. Výbuchy a požiare sú hlásené tiež z mesta Rylsk v ruskej Kurskej oblasti, uviedol list Kyiv Independent s odvolaním sa na proruské zdroje. Do Kurskej oblasti v utorok prenikli ukrajinské jednotky a obsadili niekoľko dedín.

Rusko v Kurskej oblasti vyhlasuje núdzovú situáciu federálneho charakteru

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie v piatok vyhlásilo v bojmi zmietanej Kurskej oblasti núdzovú situáciu federálneho charakteru. TASR o tom informuje podľa správy agentúr Reuters a AFP. Ozbrojené skupiny podporované ťažkou technikou prenikli z Ukrajiny do ruského pohraničia ešte v utorok ráno. Prokyjevské sily do bojov, ktoré pokračovali v piatok štvrtým dňom, podľa ruskej armády nasadili asi 1000 vojakov, ozbrojené vozidlá a tanky.

"Situácia je pomerne zložitá, ale nie kritická," komentoval podľa ruských agentúr dianie v Kurskej oblasti veliteľ ruského elitného komanda Achmat Aptí Alaudinov. Podľa neho sa tam ruské ozbrojené sily teraz pokúšajú vybudovať čo najviac oporných bodov. Zábery zverejnené na sociálnych sieťach overené agentúrou Reuters podľa nej ukazovali konvoj približne 15 vyhorených ruských vojenských nákladných áut na diaľnici v Kurskej oblasti. Jedno z nich bolo označené písmenom Z, ktoré Rusko využíva ako symbol svojej "špeciálnej vojenskej operácie" na Ukrajine. Nie je však známe, kedy boli zábery zhotovené.

Ukrajina počas nočného útoku zostrelila všetkých 27 ruských dronov

Ukrajinská armáda zneškodnila všetkých 27 ruských útočných dronov počas nočného útoku Moskvy, uviedol v piatok veliteľ ukrajinských jednotiek. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"V rámci protivzdušných bojov boli všetky nepriateľské bezpilotné lietadlá zostrelené mobilnými palebnými skupinami ukrajinských ozbrojených síl, protilietadlovými raketovými jednotkami a prostriedkami vzdušných síl v Kyjevskej, Poltavskej, Sumskej, Mykolajivskej, Chersonskej, Doneckej a Dnepropetrovkej oblasti," ozrejmil veliteľ.

Rozhovor pre JOJ 24 s historikom a publicistom Jurajom Križom o vojenskom konflikte medzi Ruskom a Ukrajinou si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy