Skoro jasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
VIDEO: Obyvatelia zachytili na mobil pád lietadla v Brazílii. Úrady spustili vyšetrovanie
Zdielať na

VIDEO: Obyvatelia zachytili na mobil pád lietadla v Brazílii. Úrady spustili vyšetrovanie

BRASILIA / Obrovská tragédia v Brazílii. Pád lietadla neprežilo 61 ľudí. Zahynuli všetci na palube. Nešťastie sa stalo v štáte Sao Paulo, konkrétne v zástavbe mesta Vinhedo. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých divákov.

V brazílskom štáte Sao Paulo sa v piatok 9. 8. zrútilo lietadlo s 61 osobami na palube. Informáciu médií potvrdila spoločnosť Voepass Linhas Aéreas, ktorá stroj ATR-72 prevádzkovala. Pád nikto neprežil. Úrady predtým informovali o 62 mŕtvych, spoločnosť však údaj neskôr upravila. Na miesto, kam sa lietadlo zrútilo, dorazili záchranári, hasiči a polícia.

"Spoločnosť s poľutovaním oznamuje, že všetkých 61 osôb na palube letu 2283 zomrelo na mieste," uviedla Voepass vo vyhlásení. "V tejto chvíli je prioritou spoločnosti Voepass poskytnutie neobmedzenej pomoci rodinám obetí a účinná spolupráca s úradmi na zistení príčin nehody," dodala spoločnosť.

Na zemi sa nikto nezranil

Podľa stanice CNN lietadlo spadlo v zástavbe mesta Vinhedo v štáte São Paulo. Lietadlo sa zrútilo v blízkosti domov, podľa prvých informácií sa však na zemi nikto nezranil. "Myslela som, že to (lietadlo) spadne k nám na dvor," povedala istá žena bývajúca v mieste nešťastia. "Bolo to desivé, ale vďakabohu nie sú obete medzi miestnymi ľuďmi," dodala.

Minúta ticha

Informáciu o úmrtí ľudí na palube zrúteného lietadla nepriamo potvrdil aj brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ktorý požiadal pri jednej verejnej akcii o minútu ticha na ich pamiatku, uviedol server stanice CNN Brasil. "Zdá sa, že všetci zomreli, a preto žiadam o minútu ticha za obete," povedal prezident.

Podľa serveru FlightRadar24 sa lietadlo zrútilo po zhruba hodine a pol letu. Lietadlá európskej výroby ATR-72 môžu na palube prevážať až 70 ľudí a zvyčajne sú využívané pre regionálne spoje.

Čierna skrinka bola nedotknutá

Zástupca bezpečnostných zložiek v štáte Sao Paulo Guilherme Derrite podľa agentúr povedal, že sa našiel palubný zapisovač (čierna skrinka) a že je nedotknutý.

Brazílske úrady spustili vyšetrovanie 

Brazílske úrady v sobotu spustili vyšetrovanie príčiny nehody lietadla, ktoré sa v piatok zrútilo v brazílskom štáte Sao Paulo. Pri nehode zahynulo viac ako 60 ľudí. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

Brazílska televízna stanica Globo v piatok s odvolaním na expertov informovala, že potenciálnou príčinou nehody mohla byť vrstva ľadu, ktorá sa nahromadila na lietadle. Brazílsky odborník na letectvo Lito Sousa však upozorňuje, že meteorologické podmienky nemusia dostatočne vysvetľovať spôsob, akým sa lietadlo zrútilo.

"Analyzovať nehodu lietadla iba na základe záberov môže viesť k nesprávnym záverom o príčine nehody," uviedol Sousa pre AP. "(Na záberoch) vidíme, že lietadlo stratilo vztlak a nepohybuje sa dopredu. Za takých podmienok nemožno nad lietadlom v plochej vývrtke opäť získať kontrolu," dodal.

Podplukovník Carlos Henrique Baldi z brazílskeho centra leteckých síl na prevenciu a vyšetrovanie leteckých nehôd upozorňuje, že je stále priskoro na to, aby bol za príčinu nehody označený ľad. Brazílska federálna polícia vo vyhlásení informovala o spustení vlastného vyšetrovania. Na miesto vyslala odborníkov na letecké nehody a identifikáciu obetí.

Výrobca lietadla, francúzsko-talianska spoločnosť ATR, vo vyhlásení uviedla, že bola o nehode lietadla informovaná. Dodala, že jej odborníci sú "plne pripravení podporiť vyšetrovanie a zákazníka".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy