Polojasno
19°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
900. deň na Ukrajine: Ruské vojská odrážajú pokus Ukrajiny o vpád do Kurskej oblasti, uviedla Moskva
Zdielať na

900. deň na Ukrajine: Ruské vojská odrážajú pokus Ukrajiny o vpád do Kurskej oblasti, uviedla Moskva

KYJEV / Ruské sily naďalej odrážajú pokus ukrajinských jednotiek o vpád do Kurskej oblasti na západe Ruska. Do oblasti už dorazili zálohy, aby zamedzili Ukrajincom v ďalšom postupe. Ukrajinské úrady medzitým vyzvali obyvateľov žijúcich pri hraniciach s ruským regiónom na evakuáciu. Konkrétne v 28 dedinách, ktoré sa nachádzajú v okruhu 10-tich kilometrov od hraníc. Rusko totiž v Sumskej oblasti zintenzívnilo používanie riadených leteckých bômb. Zo svojich domov musí odísť asi 20-tisíc ľudí.

Ruské vojská odrážajú pokus Ukrajiny o vpád do Kurskej oblasti, uviedla Moskva

Ruské vojská naďalej odrážajú pokus ukrajinských jednotiek o vpád do Kurskej oblasti na západe Ruska, uviedlo v sobotu 10. augusta vo vyhlásení ministerstvo obrany v Moskve. Aj s pomocou záloh, ktoré do oblasti dorazili, sa im podľa neho podarilo zamedziť ukrajinským silám v prieniku do hĺbky ruského územia.

"V priebehu dňa boli aktívnou činnosťou jednotiek skupiny vojsk ´Sever´ a dorazivších záloh, ako aj údery armádneho letectva a delostrelectva v oblastiach Ivaškovského, Malej Lokni a Olgovky zmarené pokusy nepriateľských mobilných skupín preniknúť hlboko na ruské územie," uviedlo ruské ministerstvo na Telegrame. Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo nezávisle overiť. Ukrajinské straty za uplynulý deň ministerstvo vyčíslilo na 174 vojakov a 36 obrnených vozidiel.

Traja ľudia zomreli po ruských útokoch na východe Ukrajiny, uviedol Kyjev

Celkovo traja ľudia zomreli pri ruskom vzdušnom útoku a ostreľovaní v ukrajinskej Doneckej a Charkovskej oblasti, uviedli predstavitelia miestnej správy. "Kramatorsk pod paľbou. Dnes ráno Rusi zasiahli raketou objekt kritickej infraštruktúry v meste. Jeden zamestnanec zomrel a niekoľko ďalších bolo zranených. Budovy zariadenia boli vážne poškodené," povedal na Telegrame oblastný šéf Vadym Filaškin. O aký objekt išlo, však nespresnil.

Ďalší dvaja ľudia zomreli v noci na dnes pri ruskom ostreľovaní dediny blízko Izjumu, napísal rovnako na Telegrame šéf správy Charkovskej oblasti Oleh Synehubov. Východnej časti Ukrajiny čelí častému ruskému ostreľovaniu a vzdušným útokom. V piatok pri raketovom útoku na supermarket v meste Kosťantinivka v Doneckej oblasti zomrelo 14 ľudí a 43 utrpelo zranenia.

Rusko v troch oblastiach pri hraniciach zaviedlo režim protiteroristickej operácie

Rusko v troch oblastiach pri hraniciach s Ukrajinou zaviedlo režim protiteroristickej operácie. Agentúra TASS v piatok najskôr informovala o jeho vyhlásení v Brjanskej oblasti, neskôr uviedla, že začal platiť tiež v Kurskej a Belgorodskej oblasti. Rozhodol o tom šéf FSB Alexander Bortnikov, ktorý vedie Národný protiteroristický výbor. "Kyjevský režim podnikol bezprecedentný pokus o destabilizáciu situácie v rade regiónov našej krajiny," uviedol Národný protiteroristický výbor.

Ukrajinská armáda tento týždeň prenikla na územie Kurskej oblasti a obsadila niekoľko dedín. V tomto regióne bola vyhlásená núdzová situácia federálneho charakteru, čo znamená, že na riešenie problémov možno využiť sily a prostriedky z celého Ruska a že možno tiež uvoľniť peniaze z federálneho rozpočtu na platby občanom.

Režim protiteroristickej operácie dáva podľa ruských zákonov úradom možnosť napríklad dočasne presunúť obyvateľstvo, kontrolovať jeho telefónne hovory alebo obmedziť dopravu.

Rusko z Kurskej oblasti evakuovalo viac ako 76-tisíc ľudí

Z pohraničných oblastí medzi Ruskom a Ukrajinou v Kurskej oblasti od utorka evakuovali už viac ako 76-tisíc ľudí. V sobotu to uviedli lokálne úrady. Rusko v regióne čelí ukrajinskej invázii. TASR informuje podľa agentúr Reuters a AFP. "Viac ako 76-tisíc ľudí bolo dočasne premiestnených na bezpečné miesta," uviedol predstaviteľ regionálneho ministerstva pre mimoriadne situácie na sobotňajšej tlačovej konferencii.

Ruských útokov na Ukrajine v čase bojov v Kurskej oblasti ubudlo, uvádza Kyjev

Denné počty ruských pozemných útokov na Ukrajine sa znížili na pozadí bojov v ruskej Kurskej oblasti, kde ukrajinské vojská tento týždeň začali prekvapujúcu ofenzívu. S odvolaním sa na dáta ukrajinského generálneho štábu to dnes uviedol server RBK-Ukrajina.

"Za uplynulý deň bolo zaznamenaných 90 bojových stretov," uviedol vo svojej rannej zvodke ukrajinský generálny štáb s tým, že Rusi najaktívnejšie útočili v Pokrovskom sektore v Doneckej oblasti. Deň predtým zaznamenala ukrajinská armáda sto bojových stretov.

Na pozadí bojov v Kurskej oblasti sa počet útokov Rusov na frontovej línii znížil, uvádza RBK-Ukrajina s tým, že ukrajinská armáda predtým hlásila aj 140 stretov denne.

Bielorusko nad svoje územie zostrelilo niekoľko ukrajinských dronov, uviedol Lukašenko

Bielorusko v piatok zostrelilo niekoľko ukrajinských dronov, ktoré pri svojom lete na ciele v Rusku narušili bieloruský vzdušný priestor. Podľa agentúry Belta to dnes uviedol bieloruský vodca Alexander Lukašenko. Protivzdušná obrana bola podľa neho uvedená do stavu pohotovosti.

"Ozbrojené sily Ukrajiny porušili všetky pravidlá správania a narušili vzdušný priestor Bieloruskej republiky," citovala Lukašenka bieloruská štátna agentúra. "Protivzdušná obrana zničila niekoľko cieľov nad územím Bieloruska. Cez noc a dnes ráno prebieha pátranie po tom, čo bolo zničené," dodal.

Zvyšok z asi desiatky ukrajinských dronov Minsk "odovzdal" Rusku, ktorého protivzdušná obrana ich podľa Lukašenka následne zostrelila pri meste Jaroslavľ. Prelet bezpilotných prostriedkov cez najvýchodnejšiu časť bieloruského územia označil za provokáciu, ktorá Minsk prinútila vyhlásiť plnú pohotovosť síl protivzdušnej obrany. "Odštartovali lietadlá a vrtuľník," uviedol.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy