Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
GALÉRIA: Medaily sú rozdané. Letné olympijské hry v Paríži končia záverečným ceremoniálom
Zdielať na

GALÉRIA: Medaily sú rozdané. Letné olympijské hry v Paríži končia záverečným ceremoniálom

PARÍŽ / Záverečný ceremoniál sa začal vo večerných hodinách v nedeľu 11. augusta na štadióne Stade de France. Režisérom programu je opäť Thomas Jolly, ktorý pripravoval aj otvárací ceremoniál na Seine. Bezpečnostné zložky sa najviac sústredia na štadión, kde sa má konať hlavná časť záverečného ceremoniálu tohtoročných letných olympijských hier. V posledný deň olympiády je v uliciach Paríža viac než 30 000 policajtov, 3 000 z nich je práve na štadióne.

Vlajku SR na záverečnom ceremoniáli poniesli Forsterová a Salkazanov

Vlajkonosičmi slovenskej výpravy na záverečnom ceremoniáli Hier XXXIII. olympiády v Paríži sú atlétka Viktória Forsterová a zápasník Tajmuraz Salkazanov. V sobotu to v priestoroch slovenského domu potvrdil vedúci slovenskej výpravy Roman Buček.

Vlajkonosičov slovenskej výpravy vybralo vedenie spomedzi športovcov a športovkýň, ktorí sú ešte v závere olympijských hier v Paríži. Forsterová štartovala v behoch na 100 m a 100 m prek. V oboch nepostúpila do semifinále. Salkazanov v kategórii do 74 kg obsadil po prehrách v 1. kole i repasáži konečné 10. miesto. "Formát ceremoniálu bude odlišný od otváracieho, krajiny budú nastupovať samostatne. Z olympijskej dediny odchádzame medzi pol šiestou a pol siedmou a predpokladaný návrat je pred polnocou," povedal Buček.

MOV umožnil Rusom a Bielorusom účasť na záverečnom ceremoniáli

Ruskí a bieloruskí športovci, ktorí na OH v Paríži súťažili pod neutrálnou vlajkou, sa v nedeľu budú mohli zúčastniť na záverečnom ceremoniáli. V sobotu o tom informoval Medzinárodný olympijský výbor (MOV).

Športovci sa nemohli zúčastniť na otváracom ceremoniáli 26. júla, keď tímy defilovali na lodiach po rieke Seine. "Výkonný výbor MOV rozhodol, že individuálni neutrálni športovci sa môžu zúčastniť na záverečnom ceremoniáli olympijských hier v Paríži 2024," uviedol MOV vo vyhlásení. "Rozhodnutie bolo prijaté na základe toho, že na záverečný ceremoniál nevstupujú tímy, ale všetci športovci spolu."

Tímy z Ruska a Bieloruska dostali zákaz zúčastniť sa na OH v Paríži v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu. MOV povolil iba 32 športovcom, aby súťažili ako individuálni neutrálni športovci (AIN). Nesmeli však byť spojení s armádnymi a bezpečnostnými zložkami svojich krajín, nesmeli podporovať vojnu na Ukrajine a museli splniť podmienky Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy