Zatiahnuté
10°
Bratislava
Natália
6.10.2024
901. deň na Ukrajine: Bielorusko presúva tanky k ukrajinskej hranici
Zdielať na

901. deň na Ukrajine: Bielorusko presúva tanky k ukrajinskej hranici

Zdroj: TASR

KYJEV / Bielorusko začalo k štátnej hranici s Ukrajinou presúvať tanky, vyhlásilo v nedeľu bieloruské ministerstvo obrany. Dôvodom je údajné zostrelenie niekoľkých ukrajinských dronov vo vzdušnom priestore Bieloruska. Ukrajina počas nočného ruského útoku zničila 53 z 57 bezpilotných lietadiel, oznámila v nedeľu ukrajinská protivzdušná obrana. Prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že Rusko pri útoku na Kyjevskú oblasť pravdepodobne použilo severokórejské rakety. Tisíce ukrajinských vojakov sa zúčastňujú na operácii, ktorej cieľom je destabilizovať Rusko tým, že ukážu jeho slabiny, uviedol v sobotu neskoro večer vysoký ukrajinský bezpečnostný predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity. Dve obete vrátane dieťaťa si v noci na nedeľu vyžiadal ruský raketový útok v blízkosti ukrajinskej metropoly Kyjev, uviedli tamojšie pohotovostné zložky.

​Bielorusko presúva k hranici s Ukrajinou tanky

Bieloruské ministerstvo zahraničných vecí incident označilo za "nebezpečný pokus rozšíriť zónu prebiehajúceho konfliktu do našej oblasti". Dodalo, že krajina využije svoje právo brániť sa a na provokácie a nepriateľské kroky primerane zareaguje. Na sociálnej sieti Telegram zverejnilo video, ktoré zachytáva nakladanie tankov na vagóny.

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v sobotu vyhlásil uvedenie protivzdušnej obrany Bieloruska do plnej pohotovosti. Dôvodom je narušenie bieloruského vzdušeného priestoru desiatimi údajne ukrajinskými dronmi, ktoré v piatok prenikli do Mahiľovskej oblasti. Niekoľko z nich bolo zostrelených, informovali bieloruské štátne médiá.

Lukašenko nariadil tiež posilnenie jednotiek v Homeľskej oblasti, aby dokázali reagovať na potenciálne provokácie zo susednej krajiny. Bieloruský minister obrany Viktor Chrenin v sobotu vyhlásil, že do oblasti nariadil tiež presun balistických striel Iskander a raketometov Polonez.

Ukrajina tvrdí, že počas nočných útokov zničila 53 z 57 ruských dronov

V meste Brovary susediacom s Kyjevom spadli trosky rakety na obytné budovy, pričom zahynul 35-ročný muž a jeho štvorročný syn. Ďalší minimálne traja ľudia vrátane dieťaťa utrpeli vážne zranenia. "Na základe predbežných informácií Rusi pri tomto útoku použili severokórejskú raketu - ďalší úmyselný teroristický útok proti Ukrajine," napísal Zelenskyj na sieti X. Dodal, že experti zbraň stále skúmajú.

Ukrajinský prezident dodal, že ruská armáda počas uplynulého týždňa odpálila viac ako 30 rakiet a viac ako 800 riadených leteckých bômb. Rusi podľa neho nemajú žiadne geografické obmedzenia a od prvého dňa vojenskej invázie na Ukrajinu je celé územie krajiny pod neustálou hrozbou.

Ukrajina: Tisíce vojakov sa zúčastňujú na operácii s cieľom destabilizovať Rusko

"Sme v ofenzíve. Cieľom je roztiahnuť pozície nepriateľa, spôsobiť mu čo najväčšie straty a destabilizovať situáciu v Rusku, keďže nie je schopné chrániť svoju vlastnú hranicu," povedal. Rusko v oblasti od utorka vedie intenzívne boje s ukrajinskými vojakmi, ktorým sa na niektorých miestach podarilo preniknúť až 20 kilometrov do hĺbky ruského územia. Ide o najväčší útok Ukrajiny na ruské územie od začiatku vojny v roku 2022.

Ruská armáda tvrdila, že Ukrajina do operácie nasadila okolo 1000 vojakov. Ukrajinský predstaviteľ však povedal, že na bojoch sa zúčastňuje "oveľa viac" vojakov, pričom uviedol, že ich počet sa pohybuje v tisícoch. Operácia podľa neho výrazne pozdvihla morálku ukrajinskej armády, krajiny a spoločnosti a naznačila, že Rusi majú problém s koordináciou a prípravou na akciu.

Uviedol však, že boje na východe Ukrajiny boli doteraz len málo ovplyvnené a tlak ruskej armády pokračuje. Znížila sa však intenzita ruských útokov.
Ukrajinské jednotky podľa jeho tvrdenia budú na ruskom území rešpektovať medzinárodné právo a nemajú v pláne anektovať oblasti, ktoré v súčasnosti ovládajú. "Neexistuje žiadna myšlienka anexie. Konáme v prísnom súlade s medzinárodným právom," povedal ukrajinský predstaviteľ a zároveň zaručil, že ukrajinská armáda nebude spôsobovať problémy v oblasti jadrovej bezpečnosti.

Ukrajina: Raketový útok na Kyjev si vyžiadal dve obete vrátane dieťaťa

V meste Brovary susediacom s Kyjevom spadli trosky rakety na obytné budovy. V prípade obetí ide o 35-ročného muža a jeho štvorročného syna, ktorých telá objavili v troskách zrútenej budovy počas pátracej a záchrannej akcie. Ďalší najmenej traja ľudia utrpeli vážne zranenia; medzi nimi aj 13-ročné dieťa. V centre Kyjeva a v oblasti východne od ukrajinského hlavného mesta bolo počuť v noci na nedeľu explózie.

Ukrajinské letectvo spresnilo, že na mesto smerovali dve ruské rakety. V Kyjeve sa ozývali sirény leteckého poplachu a zasahovala tamojšia protivzdušná obrana. Podľa letectva sa terčom dronových útokov stalo päť ďalších ukrajinských oblastí. U množstva Ukrajincov v uplynulých dňoch rastú obavy, že Moskva by mohla začať so vzdušnými údermi v reakcii na nedávny prienik ukrajinských jednotiek na územie ruskej Kurskej oblasti, píše Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy