Jasno
23°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
V Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni vypukol požiar
Zdielať na

V Ruskom okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárni vypukol požiar

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že ruské sily založili požiar v areáli okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES) na juhu Ukrajiny. Predstaviteľ okupačnej správy medzitým vyhlásil, že požiar vznikol pri ukrajinskom ostreľovaní. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA, píše TASR.

Zelenskyj vo vyjadrení na platforme Telegram uviedol, že hodnoty radiácie sú normálne. Požiar bolo podľa neho vidno z územia kontrolovaného Kyjevom. Miestny predstaviteľ v ukrajinskom meste Nikopol neďaleko elektrárne povedal, že podľa neoficiálnych informácií ruské sily zapálili v chladiacich vežiach veľké množstvo pneumatík, informovala Reuters.

Ruský manažment elektrárne uviedol, že záchranári hasia požiar pri chladiacich vežiach, ktorý závod ani jeho bezpečnosť neovplyvnil. Gubernátor Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevgenij Balickij obvinil Ukrajinu, že požiar spôsobila ostreľovaním priľahlého mesta Enerhodar. Uviedol tiež, že všetky reaktory ZAES sú odstavené, preto nehrozí výbuch.

ZAES, najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe, obsadilo Rusko v marci 2022, krátko po začiatku svojej invázie na Ukrajinu. Obe strany konfliktu sa odvtedy vzájomne obviňujú z útokov ohrozujúcich elektráreň alebo sabotáží. Reaktory ZAES sú vzhľadom na obavy o bezpečnosť v tzv. studenej odstávke už od roku 2022, naďalej však potrebujú chladenie. V areáli elektrárne sú pozorovatelia Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Súvisiace články

Najčítanejšie správy