Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Krajinou otriaslo zemetrasenie: Ľudia opisujú zážitok ako výbuch bomby
Zdielať na

Krajinou otriaslo zemetrasenie: Ľudia opisujú zážitok ako výbuch bomby

CHORVÁTSKO / Severnú časť krajiny v utorok 13. augusta zasiahlo zemetrasenie. V oblasti Koprivnice seizmológovia namerali pohyby zeme o sile okolo štyri magnitúdy, informoval web TN.cz. Ľudia udalosť prirovnávajú k výbuchu bomby.

Otrasy zaznamenali aj na severe Chorvátska

Seizmografi zo Seizmografickej služby oznámili, že v utorok 13. augusta ráno postihlo sever Chorvátska zemetrasenie, informoval web TN.cz. Pracovníci Euro-stredomorského seizmografického centra v prvom meraní namerali silu až 4,6 magnitúda, informoval web DNEVNIK.hr"Bolo to, ako keby explodovala bomba," napísal komentujúci do aplikácie. Ďalší používateľ poznamenal: "Hrozný pocit. Zahrmelo a celý dom sa otriasol, trvalo to pár sekúnd."

Otrasy vychádzali z oblasti Koprivnica, konkrétne 17 kilometrov severne od obce Križevci. Epicentrum zemetrasenia bolo v hĺbke 10 kilometrov. Konečné meranie EMSC nameralo hodnotu 3,9 magnitúda.

Pocítili ich aj obyvatelia Maďarska

Zemetrasenie s magnitúdou 4,4 zaznamenali v utorok 13. augusta ráno na severe Chorvátska. Podľa agentúry MTI otrasy zeme pocítili aj obyvatelia Zalianskej stolice na juhozápade Maďarska, informuje spravodajca TASR v Budapešti. Seizmologické observatórium Radóa Kövesligethyho uviedlo, že k zemetraseniu došlo o 08.43 h. Jeho epicentrum sa nachádzalo neďaleko mesta Koprivnica, zhruba 15 kilometrov od maďarských hraníc.

V prvej polhodine po zemetrasení zareagovali obyvatelia miest Zalaegerszeg, Pécs, Őrtilos, Nagykanizsa, Kaposvára, Szekszárda, Komló a Marcali. Hovorca riaditeľstva Úradu civilnej ochrany Zalianskej stolice Zsolt Kósi povedal, že na maďarskej strane zatiaľ neboli hlásené žiadne materiálne škody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy