Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
906. deň na Ukrajine: Ukrajina chce svojím vpádom Rusko prinútiť k spravodlivým rozhovorom
Zdielať na

906. deň na Ukrajine: Ukrajina chce svojím vpádom Rusko prinútiť k spravodlivým rozhovorom

Zdroj: TASR

KYJEV / Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v piatok 16. 8. uviedol, že cieľom bezprecedentného vpádu a ofenzívy ukrajinských síl v ruskej pohraničnej Kurskej oblasti je presvedčiť Moskvu významnou taktickou porážkou, aby pristúpila k "spravodlivému rokovaciemu procesu" s Kyjevom.

"V Kurskej oblasti môžeme jasne vidieť, ako sa objektívne používa vojenský nástroj na presvedčenie Ruska, aby vstúpilo do spravodlivého rokovacieho procesu," uviedol Podoľak na sociálnej sieti X.

Ukrajinskí vojaci vpadli do Kurskej oblasti 6. augusta. Kyjev tvrdí, počas tejto najväčšej cezhraničnej operácie Ukrajiny od začiatku invázie ruských síl sa im dosiaľ podarilo obsadiť územie s rozlohou vyše 1000 štvorcových kilometrov. Ruské úrady uvádzajú, že po útoku z Kurskej oblasti evakuovali už takmer 200 000 ľudí.

V dôsledku ukrajinských útokov platí v Kurskej oblasti od minulého piatka režim mimoriadnej situácie na federálnej úrovni, ktorý od štvrtka zaviedli aj v priľahlej Belgorodskej oblasti, kde už taktiež prebehli evakuácie civilistov.

Ruský poslanec tvrdí, že ukrajinský vpád do Ruska môže viesť ku globálnej vojne

Poslanec ruskej Štátnej dumy Michail Šeremet v piatok vyhlásil, že Západom podporovaný vpád Ukrajiny do pohraničných oblastí Ruska priviedol svet na pokraj globálnej vojny. "Vzhľadom na prítomnosť západnej vojenskej techniky, používanie západnej munície a rakiet pri útokoch na civilnú infraštruktúru a nevyvrátiteľné dôkazy o účasti cudzincov na útoku na ruské územie možno dospieť k záveru, že svet je na pokraji tretej svetovej vojny," cituje Šermeta agentúra RIA Novosti.

Šeremet, ktorý je členom parlamentného výboru pre obranu, zopakoval slová ruského prezidenta Vladimira Putina, že plán invázie schválili krajiny NATO, čo Spojené štáty popreli. Aj Putinov poradca a niekdajší tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev v rozhovore pre noviny Izvestija zverejnenom v piatok obvinil Západ z účasti na útoku, píše Reuters.

Patrušev povedal, že do plánovania operácie v Kurskej oblasti bola zapojené Severoatlantická aliancia a západné tajné služby, hoci neposkytol žiadne dôkazy.

Rusko pokračuje v útokoch na Donbase

Ruské sily naďalej aktívne útočia v Donbase na východe Ukrajiny. Obzvlášť intenzívne boje s ukrajinskými silami zvádzajú v smere na mestá Pokrovsk, Toreck či Kurachove v Doneckej oblasti, informoval v piatok generálny štáb ukrajinskej armády. Za posledných 24 hodín bolo podľa jeho vyhlásenia na Facebooku na území Ukrajiny zaznamenaných 144 stretov ukrajinských a ruských síl, informuje agentúra DPA.

Rusi podľa ukrajinského štábu útočili desiatkami lietadiel aj delostrelectvom, no ich útoky boli odrazené. Obe bojujúce strany informovali v piatok aj o zostrelení mnohých dronov.

Ukrajinskí predstavitelia v Doneckej oblasti okrem toho uviedli, že pri ruských útokoch za ostatných 24 hodín zahynuli traja civilisti a päť ďalších utrpelo zranenia, píše agentúra Reuters. Gubernátor Doneckej oblasti Vadym Filaškin informoval aj o šiestich poškodených budovách v Pokrovskom rajóne.

DPA uvádza, že Rusko sa stále snaží ovládnuť celý Donbas a v tamojšej ofenzíve pokračuje aj navzdory pretrvávajúcej cezhraničnej operácii ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy