Polojasno
16°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
Chorvátsky minister hospodárstva: Sme pripravení dodávať ropu všetkým našim susedom
Zdielať na

Chorvátsky minister hospodárstva: Sme pripravení dodávať ropu všetkým našim susedom

OMIŠALJ / Chorvátsko dokáže zásobovať pomocou ropovodu Adria v plnej kapacite Maďarsko, Slovensko a čiastočne aj Česko. Chorvátska vláda naďalej odmieta, že by bola ich krajina nespoľahlivým partnerom a voči tvrdeniam maďarského ministra zahraničných vecí sa tvrdo ohradila. Priamo do terminálu v Omišalji na ostrove Krk, z ktorého by k nám mohla tiecť ropa, sa dostal aj náš štáb.

Chorvátska spoločnosť je pripravená zásobovať ropou

Už je to takmer mesiac, čo cez ropovod Družba prestala prúdiť ruská ropa do Maďarska a na Slovensko. Alternatívou pre dodávky môže byť podľa Európskej komisie chorvátsky ropovod Adria. "Chorvátska spoločnosť JANAF je pripravená zásobovať Maďarsko a Slovensko v plnej kapacite a možno aj Českú republiku ropou z ropovodu Adria," povedal chorvátsky minister hospodárstva Ante Šušnjar.

Dva týždne naspäť však maďarská strana označila Chorvátsko za nedôveryhodného partnera. "Na základe našich doterajších skúseností nie je Chorvátsko pre nás spoľahlivou tranzitnou krajinou," napísal na Facebook Minister zahraničných vecí Maďarska Péter Szijjártó. Proti týmto tvrdeniam sa chorvátska vláda tvrdo ohradila. Podľa ministra hospodárstva Ante Šušnjara sú fakty jednoznačne na strane Chorvátska a maďarské obvinenia sú politické.

Terminál na ostrove Krk je unikátny pre svoje umiestnenie

"Keď začala ruská agresia na Ukrajine, maďarské spoločnosti si vzali niektoré skladovacie miesta v LNG termináli. Tento systém funguje spoľahlivo odtiaľto do Maďarska a nemáme žiadne problémy. To je dôkaz, že sme spoľahlivá krajina pre tieto práce a aj pre akékoľvek iné, pretože sme súčasťou Európskej únie," pokračuje Šušnjar.

Terminál v Omišalji na ostrove Krk je unikátny pre svoje umiestnenie. Polostrov, na ktorom je postavený, meria takmer dva a pol kilometra a suroviny môžu privádzať aj tie najväčšie tankery na svete. Podľa chorvátskych predstaviteľov je kapacita dostatočná pre všetkých susedov a všetky európske krajiny. "Sme pripravení dodávať ropu a plyn z našich terminálov JANAF, LNG terminálov z ostrova Krk," dodal Šušnjar.

Celý rozhovor s chorvátskym ministrom hospodárstva si pozriete tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy