Jasno
22°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Hrozby AI: Falošné nahé zábery ničia životy
Zdielať na

Hrozby AI: Falošné nahé zábery ničia životy

USA / Ich obeťami sa už stali najznámejšie celebrity vrátane Taylor Swift, ale aj školáčky, ktoré nemajú ešte ani len občiansky. Reč je o nahých záberoch, vytvorených umelou inteligenciou bez súhlasu zobrazenej osoby. Na sociálnych sieťach sa môžu bleskovo rozšíriť. A práve tomu sa snaží zabrániť skupina amerických zákonodarcov.

Anna z Texasu tento problém dobre pozná. Jej vtedy 14-ročná dcéra si preň prešla hotovým peklom. Jej falošné nahé fotky vytvorené bez jej súhlasu umelou inteligenciou vyrobil a rozšíril jej spolužiak. "Zložilo ju to. Bála sa vyjsť na ulicu. Bála sa kontaktu s ľuďmi. Vôbec to nebola ona," uviedla matka Anna Mcadams. Problém riešila dlho a zložito so zástupcami školy aj s policajtmi. Najväčšou výzvou je však zabrániť šíreniu takýchto záberov na internete.

"Keď sa tam raz dostanú, je neuveriteľné ťažké ich zničiť," priblížil zástupca Národného centra pre nezvestné a zneužívané deti John Shehan. O snahe zabrániť šíreniu nevhodných záberov už vie svoje. Falošné fotografie vytvorené umelou inteligenciou sú veľkou výzvou. "Obeťou sa môže stať prakticky ktokoľvek - nezáleží na tom, či ide o dospelého, alebo dieťa," upozornil Shehan.

Vytváranie takýchto falošných fotografií je nelegálne v deviatich štátoch USA. Anna je súčasťou iniciatívy, ktorá sa snaží dosiahnuť prijatie takéhoto zákazu na federálnej úrovni. Odborníci zdôrazňujú, že teraz je dôležité zapojiť do boja veľké technologické firmy z online priestoru a prevádzkovateľov sociálnych sietí. Skupina amerických zákonodarcov kontaktovala tento mesiac 11 významných firiem z tejto oblasti so žiadosťou, aby priložili ruku k dielu. Ich reakcia zatiaľ nie je známa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy