Skoro jasno
17°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
908. deň na Ukrajine: ​Lukašenko tvrdí, že rozmiestnil vojakov pozdĺž celej hranice s Ukrajinou
Zdielať na

908. deň na Ukrajine: ​Lukašenko tvrdí, že rozmiestnil vojakov pozdĺž celej hranice s Ukrajinou

KYJEV / Ukrajina rozmiestnila pri hranici s Bieloruskom 120-tisíc vojakov. Tvrdí to prezident Alexander Lukašenko. Hranica má byť podľa neho zamínovaná a ukrajinské jednotky utrpia obrovské straty, keď sa ju pokúsia prekročiť. Ukrajinská armáda hlási zničenie ďalšieho dôležitého mosta cez rieku Sejm v Kurskej oblasti. Zničenie mosta má zhoršiť schopnosť Ruska zásobovať svoje jednotky, ktoré sa snažia odraziť ukrajinskú ofenzívu. Prezident Zelenskyj žiada Západ o možnosť použiť dodané zbrane na väčšie vzdialenosti.

Lukašenko tvrdí, že rozmiestnil vojakov pozdĺž celej hranice s Ukrajinou

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v nedeľu (18.8.) uviedol, že Ukrajina rozmiestnila viac než 120-tisíc vojakov na hraniciach s Bieloruskom a Minsk podľa neho v reakcii na to vyslal vojenské formácie pozdĺž celý spoločných hraníc, citovala ruská agentúra RIA Novosti. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

Lukašenko, ktorý je spojencom ruského prezidenta Vladimira Putina, dodal, že bielorusko-ukrajinské hranice sú zamínované "ako nikdy predtým" a ukrajinské jednotky by utrpeli veľké straty v prípade, keby sa pokúsili ich prekročiť. Bieloruský prezident patril od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 medzi najväčších podporovateľov Ruska, ktorého jednotkám umožnil podniknúť inváziu na Ukrajinu aj zo svojho územia.

Vo štvrtok (15.8.) v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu však vyzval Rusko a Ukrajinu na rokovania a ukončenie vojny. Vyjadril zároveň obavy z rozšírenia konfliktu do Bieloruska a dodal, že z vojny podľa neho profituje iba Západ. Minulý týždeň Lukašenko obvinil Ukrajinu z narušenia vzdušného priestoru prostredníctvom dronov a k ukrajinským hraniciam vyslal dodatočné vojenské jednotky. Na margo použitia ruských jadrových zbraní na bieloruskom území uviedol, že nevidí dôvod na ich použite, pokiaľ nebudú narušené bieloruské hranice.

​Ukrajinská armáda tvrdí, že v Kurskej oblasti poškodila ďalší most

Ukrajinské letectvo v nedeľu (18.8.) oznámilo, že pri svojom útoku poškodilo už druhý most cez rieku Sejm v ruskej Kurskej oblasti ležiacej v blízkosti hranice s Ukrajinou. Ako vo svojej správe objasnila agentúra Reuters, z ukrajinskej strany ide zrejme o pokus zničiť trasy, po ktorých ruská armáda prepravuje do oblasti bojov posily alebo materiálne zabezpečenie pre svoje jednotky.

Veliteľ ukrajinského letectva generálporučík Mykola Oleščuk vo svojom statuse na sieti Telegram napísal: "O most menej! Letectvo naďalej pripravuje nepriateľa o jeho logistické schopnosti presnými leteckými údermi, čo výrazne ovplyvňuje priebeh nepriateľských akcií."
Správy o zničení druhého mosta cez rieku Sejm sa objavili v piatok (16.8.). Agentúre Reuters sa túto informáciu neskôr podarilo potvrdiť a s pomocou družicových snímok zistiť, že ide most v blízkosti obce Zvannoje v okrese Gluškovo. Novinári tiež zistili, že ruskí ženisti zrejme postavili pontónový most, ktorý je od poškodeného vzdialený asi dva kilometre.

ISW predpokladá, že z dlhodobého hľadiska bude teraz ruský prezident Vladimir Putin nútený prijať rozhodnutie o vyčlenení väčších zdrojov na dlhú hranicu Ruska s Ukrajinou. "Ukrajinský vpád do Kurskej oblasti a zvýšená priorita Ruska udržať tempo útočných operácií v Doneckej oblasti (na východe Ukrajiny) pravdepodobne spôsobí väčší tlak na zostávajúce operačné zálohy Ruska a začne zrejme ovplyvňovať schopnosť Ruska udržiavať konzistentné útočné operácie na celom území," domnieva sa
ISW.

​Rusko tvrdí, že dobylo dedinu Svyrydonivka neďaleko mesta Pokrovsk

Moskva v nedeľu (18.8.) oznámila, že jej sily obsadili obec Svyrydonivka v Doneckej oblasti. Ide tak o zabratie ďalšej dediny na frontovej línii, ktorá je vzdialená len približne pätnásť kilometrov od dôležitého dopravného uzla Pokrovsk na východe Ukrajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.
Ruské ministerstvo obrany počas brífingu oznámilo, že "oslobodilo dedinu Svyrydonivka" v Doneckej oblasti. Ukrajinské vojenské úrady pritom už v piatok (16.8.) vyzvali civilistov v meste Pokrovsk, aby urýchlili svoju evakuáciu potom, čo Rusi obsadili aj dedinu Serhijivka.

Logistické centrum Pokrovsk leží na križovatke kľúčovej cesty, ktorá zásobuje ukrajinské jednotky a mestá na celom východnom fronte a je dlhodobo cieľom ruskej armády. Ruské sily sa už niekoľko mesiacov približujú k Pokrovsku a v posledných týždňoch obsadili niekoľko malých dedín, aby sa dostali na okraj mesta.

​Rusko útočilo raketami a dronmi na Kyjev

Ukrajinské hlavné mesto Kyjev bolo v nedeľu (18.8.) v skorých ranných hodinách opäť terčom útoku ruských síl, ktoré pri ňom použili balistické rakety a drony. Všetky však zlikvidovala protivzdušná obrana, takže útok si nevyžiadal nijaké škody ani obete, informuje TASR na základe postu šéfa kyjevskej mestskej vojenskej správy Serhija Popka na platforme Telegram. Ruské sily podľa Popka s najväčšou pravdepodobnosťou použili severokórejské balistické rakety typu KN-23. Dodal, že podrobnejšie informácie zverejní neskôr ukrajinské letectvo.

Útok sa začal približne o 05.00 h miestneho času (04.00 h SELČ). Išlo už o tretí útok s použitím balistických striel v auguste. Popko tiež uviedol, že ku Kyjevu blížilo i niekoľko útočných dronov, ktoré zničené ďaleko za mestom. Okrem Kyjevskej bol v nedeľu (18.8.) ráno vyhlásený letecký poplach v ďalších štyroch oblastiach Ukrajiny - Černihivskej, Sumskej, Poltavskej a Čerkaskej.

Najčítanejšie správy