Zatiahnuté
Bratislava
Natália
6.10.2024
Krajina, ktorá objavila kľúč k energetickej stabilite Európy. Takto chráni more aj dovolenkárov
Zdielať na

Krajina, ktorá objavila kľúč k energetickej stabilite Európy. Takto chráni more aj dovolenkárov

CHORVÁTSKO / Chorvátsko sa vidí ako krajina, ktorá môže prispieť k energetickej stabilite v Európe. Terminál v Omišalji na ostrove Krk je špecifický hĺbkou mora, vďaka ktorej dokáže obslúžiť aj tankery veľké ako niekoľko futbalových ihrísk. Výnimočný je aj tým, že je pripravený distribuovať alternatívne palivá. A zaujímavosťou je i bublinková bariéra, ktorá uchráni pred prípadným únikom ropy nie len prírodu, ale aj dovolenkárov, ktorí vidia terminál priamo z pláže.

​​​Začal sa stávať v druhej polovici 70.rokov a pomocou neho sa zásobujú rafinérie v siedmich štátoch - vrátane Slovenska. Poloostrov, na ktorom je terminál vystavaný, má dĺžku dva a pol kilometra a na šírku 700 metrov. "Náš prístav je unikátny nielen v stredomorí ale aj celosvetovo, a to kvôli prírodnej charakteristike. Hĺbka v našom prístave je 30 metrov, čo je veľmi nezvyčajné. A tak tu môžu priplávať aj tie najväčšie tankery sveta," hovorí manažér terminálu Bruno Jankovic.

Bez prírodných katastrof

Terminál má i svoju hasičskú základňu a pri každom čerpaní surovín z tankerov je prítomna práve jedna hasičská jednotka. Od začatia prevádzky sa v terminálu nestala žiadna prírodná katastrofa. A podľa manažéra terminálu sa prevádzka výrazne nedotýka životného prostredia. Kvôli ochrane prírody je pod hladinou umiestnená takzvaná bublinková bariéra a to pre prípad, že by z lodi vytiekla ropa.

"Je to jedno potrubie, ktoré má po celej dĺžke otvory, a v prípade takejto situácie, tak začneme do tohto potrubia naháňať vzduch a vďaka bublinám sa vytvorí vlna a zabráni rozšíreniu ropy na šíre more," vysvetľuje manažér. Podľa chorvátskeho ministra hospodárstva je reálne aby Európa bola kontinentom s nulovými emisiami do roku 2050 a nahradili sme tak fosílne palivá alternatívnymi - napríklad geotermálnou energiou.

Energetický uzol pre Európu

"Sme energetickým uzlom pre celú Európu so spoločnosťou JANAF, s ropovodom Adria, s naším LNG terminálom a naším plynovodom, ktorý je pripravený aj na dodávku vodíka.// Chorvátsko má veľmi veľký potenciál geotermálnej energie, ktorá sa vyrába 24hodín denne a je dobrou náhradou všetkých fosílnych palív," ozrejmuje minister hospodárstva Ante Šušnjar.

Chorvátsko plánuje ďalšie rozširovanie terminálu v Omišalji, napríklad výstavbu ďalších nádrží pre väčšiu kapacitu. Minister Šusnjar dúfa, že tento terminál prispeje v blízkej budúcnosti od závislosti na ruských fosílnych palivách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy