Skoro jasno
17°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
909. deň na Ukrajine: ​Ukrajina zneškodnila ruské útoky dronmi, cieľom bol aj Kyjev
Zdielať na

909. deň na Ukrajine: ​Ukrajina zneškodnila ruské útoky dronmi, cieľom bol aj Kyjev

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinské sily odrazili v noci na pondelok ruské údery vrátane útoku na Kyjev. Podarilo sa im zneškodniť všetkých 11 dronov, vyhlásili tamojšie úrady. Drony boli zlikvidované nad Mykolajivskou, Čerkaskou, Vinnickou, Kyjevskou, Dnepropetrovskou, Charkovskou, Sumskou a Doneckou oblasťou, uviedli ukrajinské vzdušné sily v aplikácii Telegram.

​Svedkovia agentúry Reuters počuli v pondelok skoro ráno na predmestí Kyjeva výbuchy, ktoré pripomínali činnosť jednotiek protivzdušnej obrany. Bezprostredne nehlásili žiadne škody spôsobené útokom alebo padajúcimi úlomkami dronov. Útoky dronmi sú pravidelnou súčasťou vojny, ktorú Rusko rozpútalo vo februári 2022 pri invázii na ukrajinské územie. Moskva útočí na ukrajinskú energetickú infraštruktúru, ako aj na mestá a prístavy.

Rusko zadržalo v Kurskej oblasti 19 ukrajinských vojakov

Ruská námorná pechota zadržala v Kurskej oblasti 19 ukrajinských vojakov, ktorých označila za sabotérov. Ruská tlačová agentúra RIA Novosti zverejnila videozáznam s údajnými zadržanými vojakmi. Reuters však incident nemohol nezávisle overiť. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) v pondelok uviedol, že Ukrajina v nedeľu 18. 8. zasiahla a zničila už tretí most ponad rieku Sejm v Kurskej oblasti. Oslabila tým zásobovanie ruských skupín, ktoré sa usilujú zastaviť postup Ukrajincov.

Ukrajinský prezident v nedeľu oznámil, že cieľom ukrajinskej operácie v Kurskej oblasti, ktorá sa začala 6. augusta, je vytvorenie nárazníkovej zóny. V Kurskej oblasti vyhlásili ruské úrady režim mimoriadnej situácie celoštátnej, federálnej závažnosti, čo umožňuje zjednodušiť rozhodovanie o financovaní a realizácii opatrení na zaistenie bezpečnosti civilného obyvateľstva a zapojenie síl a zdrojov federálnych orgánov. Ukrajina tvrdí, že jej sily majú v oblasti pod kontrolou desiatky obcí.

Nemecký prezident odmietol krátenie prostriedkov na vojenskú podporu Ukrajiny

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier v pondelok odmietol krátenie finančných prostriedkov určených v rámci štátneho rozpočtu na vojenskú podporu Ukrajiny. Nemecko poskytuje Ukrajine, ktorú napadlo Rusko, najväčšiu pomoc v rámci Európy a spolková vláda pred verejnosťou opakovane pomenovala dôvody, povedal prezident počas návštevy maďarského mesta Šopron. "A preto očakávam, že Nemecko zostane veľkým, v rámci Európy najväčším, podporovateľom Ukrajiny," zdôraznil Steinmeier.

​Nemecký minister financií Christian Lindner predtým v liste adresovanom ministerstvám obrany a zahraničných vecí napísal, že nové záväzky súvisiace s vojenskou podporou Ukrajiny možno prijať iba vtedy, ak bude v rozpočtových plánoch na tento a nadchádzajúce roky zabezpečené financovanie. Nemecko tento rok vyčlenilo na vojenskú pomoc Ukrajine 7,5 miliardy eur. Návrh rozpočtu na rok 2025 počíta v tejto oblasti so sumou 4 miliardy eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy