Skoro jasno
17°
Bratislava
Olympia
17.9.2024
910. deň na Ukrajine: Ruské jednotky na východe Ukrajiny intenzívne útočia, tvrdí armáda
Zdielať na

910. deň na Ukrajine: Ruské jednotky na východe Ukrajiny intenzívne útočia, tvrdí armáda

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinská armáda uviedla, že jej jednotky boli vystavené desiatkam útokov zo strany ruských síl v okolí miest Toreck a Pokrovsk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, kde Moskva v súčasnosti dosahuje územné zisky. V okolí Torecka zaútočili ruské jednotky na ukrajinských vojakov v priebehu pondelka 21-krát, spresnili ukrajinské ozbrojené sily. Niektoré z útokov pritom pokračovali aj po zotmení.

Vo vyhlásení ukrajinskej armády sa tiež uvádza, že pri meste Pokrovsk došlo v priebehu pondelka k 63 potýčkam. Front pri Pokrovsku je oblasťou najintenzívnejších bojov na východe Ukrajiny s rekordným počtom stretov, ktoré zaznamenali v priebehu uplynulého týždňa. Pokrovsk, v ktorom stále žije približne 53.000 ľudí, je jedným z hlavných ukrajinských obranných bodov a kľúčovým logistickým uzlom v Doneckej oblasti. Podľa miestnych úradov Rusi týmto smerom postupujú rýchlo. Ukrajinské úrady v pondelok nariadili rodinám s deťmi v meste Pokrovsk a okolí, aby sa okamžite evakuovali.

Rusko podniklo ďalší raketový útok na Kyjev

Rusko v noci na pondelok opäť – tento mesiac už piatykrát – podniklo raketový útok na ukrajinské hlavné mesto Kyjev, uviedla vo vyhlásení ukrajinská armáda. Ukrajinské ozbrojené sily ďalej uviedli, že podľa počiatočných správ bola protivzdušná obrana Kyjeva pri odrazení útoku úspešná.

Raketový úder na ukrajinskú metropolu prišiel po dronovom útoku, ktorý Rusko podniklo ešte v pondelok neskoro večer. Vojenská správa Kyjeva na platforme Telegram uviedla, že k škodám ani zraneniam nedošlo ani pri jednom z útokov. Armáda spresnila, že Rusko útočilo riadenými strelami. Svedkovia v utorok skoro ráno počuli explózie, ktoré zneli ako zásah protivzdušnej obrany na predmestiach Kyjeva. V ukrajinskej metropole tento mesiac vyhlásili letecký poplach už 41-krát, uviedla armáda.

V Ternopile vypukol počas leteckého poplachu rozsiahly požiar

V západoukrajinskom Ternopile vypukol počas leteckého poplachu v noci na utorok rozsiahly požiar, oznámili tamojšie úrady. Ľudí vyzvali, aby zostali vo svojich domovoch. "Zbytočne nevychádzajte z domu, čo najviac obmedzte pobyt detí vonku, zatvárajte okná," napísali úrady v aplikácii Telegram. Dodali, že záchranné zložky pracujú na uhasení požiaru. Bezprostredne nie je jasné, čo ho spôsobilo a kde horí.

Ukrajinské vzdušné sily uviedli, že v priebehu utorka zostrelili tri rakety a 25 dronov vyslaných z Ruska. Ruské útoky cielili na deväť oblastí v strede, na severe a juhu krajiny, spresnili v aplikácii Telegram.

Bielorusko tvrdí, že na hranice s Ukrajinou vyslalo lietadlá i techniku

Bielorusko v pondelok uviedlo, že na svoje hranice s Ukrajinou vyslalo vojenské lietadlo, sily protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane. Prezident Alexandr Lukašenko len deň predtým vyhlásil, že v pohraničnom regióne nasadil takmer tretinu ozbrojených síl krajiny. "Skupina bola značne rozšírená a v tejto chvíli vykonáva svoju službu na južnej hranici našej krajiny," uviedol veliteľ bieloruského letectva a protivzdušnej obrany Andrej Lukianovič pre štátnu stanicu CTV.

Na hranicu boli podľa neho rozmiestnené letecké jednotky i sily protileteckej obrany, ako aj rádiová technika. Niekoľko dní po prekvapivej ukrajinskej ofenzíve na územie Ruska Lukašenko - lojálny spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina - obvinil Kyjev z agresívnej politiky a z toho, že na hranice s Bieloruskom nasadil 120.000 vojakov, píše Reuters.

Ukrajina uviedla, že nezaznamenala zvýšenie počtu bieloruských vojakov na hraniciach a Lukašenkove vyjadrenia označila za "rétoriku" zameranú na uspokojenie Putina, ktorý Bielorusko využil pri svojej invázii na Ukrajinu vo februrári 2022.

Lukianovič pre CTV dodal, že Bielorusko v tomto roku očakáva ďalšie dodávky vojenských lietadiel od Moskvy a Bielorusko podľa neho vynakladá úsilie na posilnenie svojich protidronových systémov.

Najčítanejšie správy