Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Mária
12.9.2024
911. deň na Ukrajine: Ukrajinský parlament schválil ratifikáciu Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu
Zdielať na

911. deň na Ukrajine: Ukrajinský parlament schválil ratifikáciu Rímskeho štatútu Medzinárodného trestného súdu

KYJEV / Ruské úrady hlásia zostrelenie jedenástich ukrajinských dronov, ktoré smerovali na Moskvu. Podľa starostu mesta šlo o jeden z najväčších doterajších dronových útokov na ruskú metropolu. Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila 51 zo 72 ruských dronov a striel, smerujúcich na ukrajinské mestá. Pri utorňajšom ostreľovaní Malokaterynky v Záporožskej oblasti zabili Rusi 14-ročného chlapca, ktorý stál pár metrov od detského ihriska. Zranenia utrpelo aj 18-ročné dievča.

​Parlament schválil ratifikáciu Rímskeho štatútu

Dokument podľa agentúr Ukrinform a Unian stanovuje, že krajina počas siedmich rokov po ratifikácii nebude uznávať jurisdikciu Medzinárodného trestného súdu, ak sa bude záležitosť týkať ukrajinských občanov. V súčasnosti nie je jasné, ako presne bude toto pravidlo fungovať, keďže Ukrajina už ICC udelila právo vyšetrovať zločiny spáchané na ukrajinskom území, poznamenala Jevropejská pravda.

Za prijatie zákona o ratifikácii Rímskeho štatútu zdvihlo ruku 281 poslancov, uviedol Železňak, ktorý zverejnil tiež snímku výsledkov hlasovania. Z neho vyplýva, že proti bol jeden zákonodarca, 22 sa zdržalo a 24 nehlasovalo. Ukrajina podpísala Rímsky štatút už v roku 2000, píše Jevropejska pravda. Jedným z dôvodov, prečo ho doteraz neratifikovala, bola podľa serveru obava, že by Medzinárodný trestný súd mohol stíhať ukrajinských občanov.

​Rímsky štatút doteraz prijalo 124 krajín vrátane Česka. Jurisdikciu ICC naopak neuznáva napríklad Rusko, Spojené štáty alebo Čína. Ukrajina zatiaľ tiež nie je jeho členom, ale udelila súdu právomoc stíhať zločiny spáchané na jej území, čím de facto uznala jeho jurisdikciu, napísal predtým server The Kyiv Independent.

Ukrajina sa už tretím rokom bráni rozsiahlej ruskej vojenskej agresii. ICC odvtedy vydal zatykače okrem iného na bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu Valerija Gerasimova kvôli obvineniu zo spáchania vojnových zločinov, ako sú útoky na civilné ciele počas ruskej vojny proti Ukrajine. Vlani vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Mariju Ľvovovú-Bělovovú kvôli podozreniu z nezákonného odvlečenia ukrajinských detí do Ruska.

Ukrajina zasiahla ruský systém protivzdušnej obrany S-300

Ukrajinské sily v noci údajne zasiahli systém protivzdušnej obrany S-300 v ruskej Rostovskej oblasti. Informoval o tom ukrajinský generálny štáb, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Podľa ukrajinskej armády systém zasiahli neďaleko mesta Novošachtinsk pri hraniciach s okupovanými časťami ukrajinskej Luhanskej oblasti. Následky ukrajinského zásahu sa stále preverujú a v súčasnosti nie je jasné, do akej miery S-300 poškodili. Na mieste zásahu však spozorovali explózie.

Ruské orgány o úspešnom zásahu svojho systému protivzdušnej obrany zatiaľ neinformovali. Gubernátor Rostovskej oblasti Vasilij Golubev však už skôr uviedol, že nad regiónom v noci zostrelili ukrajinskú raketu. V Rostovskej oblasti Kyjev útočil aj v nedeľu, keď ukrajinské drony spôsobili rozsiahly požiar v sklade ropných látok, ktorý sa využíval aj pre potreby ruskej armády. Hasičom sa oheň nedarilo uhasiť.

​Po invázii do Kurskej oblasti nebudú žiadne rokovania s Ukrajinou

Ukrajinská invázia do ruskej Kurskej oblasti spôsobila, že medzi Moskvou a Kyjevom sa neuskutočnia žiadne mierové rokovania, a to dovtedy, dokým nebude Ukrajina úplne porazená. Uviedol podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie a bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. "Prázdne reči nikým nevymenovaných sprostredkovateľov o skvelom mieri sa skončili. Všetci to teraz chápu, aj keď to nikto nehovorí nahlas. Žiadne ďalšie rokovania nebudú, až kým nebude nepriateľ úplne porazený!" napísal Medvedev na sociálnej sieti Telegram.

Uviedol taktiež, že "predčasné a zbytočné" mierové rozhovory, ktoré boli predtým navrhnuté, "mali nejasné vyhliadky a žiadne hmatateľné výsledky". Medvedev, blízky spojenec ruského lídra Vladimira Putina, zastával post prezidenta v rokoch 2008 až 2012. Západ ho vtedy považoval na ruské pomery za liberálnejšieho politika, teraz sa však podľa Reuters prezentuje ako tvrdý zástanca ruskej invázie na Ukrajinu, ktorý zaujíma nekompromisný postoj k Ukrajine a jej západným spojencom.

​Jednotky obsadili dedinu Želanne na východe Ukrajiny

Ruská armáda oznámila, že jej jednotky dobyli dedinu Želanne v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Moskva v tejto časti Ukrajiny postupuje, zatiaľ čo Kyjev podniká rozsiahly protiútok na ruské územie. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Ministerstvo obrany Ruska v rámci denného brífingu oznámilo, že obsadilo dedinu ležiacu medzi mestami Doneck a Pokrovsk. Došlo k tomu na úseku frontu, kde v súčasnosti prebiehajú najťažšie boje počas dvaapolročného konfliktu, ozrejmila AFP.

Počas uplynulých týždňov zabrala Moskva viacero dedín v okolí. V pondelok ruské jednotky obsadili i mestečko Zalizne v Doneckej oblasti. Pred začatím celoplošnej invázie na územie Ukrajiny malo približne 5000 obyvateľov. Ofenzíva Ruska smerom na mesto Toreck ďalej postupuje, pričom Zalizne sa nachádza na predmestí Torecka. Rusko sa stále snaží ovládnuť celý Donbas a v tamojšej ofenzíve pokračuje aj navzdory pretrvávajúcej cezhraničnej operácii ukrajinských síl v ruskej Kurskej oblasti, ktorá sa začala 6. augusta. Za ten čas sa ukrajinským silám podarilo dobyť viac ako 1000 štvorcových kilometrov ruského územia, uviedla agentúra DPA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy