Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
912. deň na Ukrajine: Zelenskyj navštívil pohraničie pri Kurskej oblasti, kde prebieha ofenzíva
Zdielať na

912. deň na Ukrajine: Zelenskyj navštívil pohraničie pri Kurskej oblasti, kde prebieha ofenzíva

Zdroj: TASR

KYJEV / Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spolu s veliteľom ukrajinských ozbrojených síl Olexandrom Syrským vo štvrtok navštívil Sumskú oblasť na severe Ukrajiny. Tá hraničí s ruskou Kurskou oblasťou, kde ukrajinské sily už viac ako dva týždne vedú ofenzívu.

"Navštívil som pohraničie v Sumskej oblasti a stretol som sa s hlavným veliteľom Syrským a šéfom Sumskej oblastnej vojenskej správy," uviedol Zelenskyj na sociálnej sieti Telegram a dodal, že ukrajinským silám sa v Kurskej oblasti podarilo dobyť ďalšiu dedinu. Zelenskyj zverejnil video, na ktorom Syrskému podáva ruku a objíma ho. Operácia v Kurskej oblasti významne posilnila morálku ukrajinskej armády po mesiacoch pomalých, ale stabilných ruských úspechov na východe.

Útočná operácia ukrajinských ozbrojených síl v Kurskej oblasti prebieha od 6. augusta. Ide o prvú ofenzívu tohto druhu od začiatku vojny Ruska proti Ukrajine vo februári 2022. Ukrajinský prezident uviedol, že cieľom ukrajinskej operácie je vytvoriť nárazníkovú zónu a tým ochrániť pohraničné obce pred ruským ostreľovaním. Na štvrtkovom stretnutí uviedol, že od začiatku ofenzívy v Kursku ruské útoky na Sumskú oblasť klesli a hlásia menej civilných obetí.

Situácia na ukrajinsko-bieloruských hraniciach sa nezmenila

Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok 22. 8. uviedla, že na ukrajinsko-bieloruských hraniciach nezaznamenala žiadne známky pohybu bieloruských vojakov alebo vojenskej techniky. "Priamo pri našich hraniciach nevidíme žiadny pohyb vybavenia ani personálu," povedal hovorca ukrajinskej pohraničnej stráže Andrij Demčenko pre ukrajinskú televíziu. Dodal, že situácia v pohraničí sa vo všeobecnosti nezmenila.

Bielorusko v pondelok 19. 8. uviedlo, že na svoje hranice s Ukrajinou vyslalo vojenské lietadlo, sily protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane. Prezident Alexander Lukašenko iba deň predtým vyhlásil, že v pohraničnom regióne nasadil takmer tretinu ozbrojených síl krajiny.

Lukašenko, lojálny spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, niekoľko dní po prekvapivom vpáde ukrajinských jednotiek na územie Ruska obvinil Kyjev z agresívnej politiky a tiež z toho, že na hranice s Bieloruskom nasadil 120.000 vojakov.

Americké veľvyslanectvo varuje pred zvýšeným rizikom raketových útokov

Americké veľvyslanectvo v Kyjeve v stredu 21. 8. večer varovalo, že Rusko môže v nasledujúce dni zintenzívniť raketové útoky na celom území Ukrajiny. Obavy amerických diplomatov rastú najmä v súvislosti s blížiacim sa sviatkom ukrajinskej nezávislosti od Sovietskeho zväzu. "Veľvyslanectvo USA v Kyjeve predpokladá, že počas nasledujúcich dní a víkendu hrozí zvýšené riziko nočných aj denných útokov ruských dronov a rakiet na celom území Ukrajiny v súvislosti s Dňom nezávislosti Ukrajiny 24. augusta," uviedlo veľvyslanectvo vo vyhlásení.

Na zvýšené riziko ruských útokov vo štvrtok 22. 8. upozornila aj Čína, ktorá svojich občanov na Ukrajine vyzvala na zvýšenú opatrnosť v nasledujúcich dňoch a vystríhala ich pred cestovaním po krajine.

Dôležitosť dňa nezávislosti pre Ukrajincov výrazne stúpla najmä od začiatku celoplošnej ruskej ofenzívy vo februári 2022. Pred dvoma rokmi Rusko 24. augusta podniklo raketový útok na vlakovú stanicu na východe Ukrajiny, pri ktorom zahynulo 22 ľudí. Pred rokom zasa ukrajinské sily uskutočnili menšiu symbolickú operáciu na okupovanom polostrove Krym, kde vztýčili ukrajinskú vlajku.

Deň nezávislosti si navyše budú Ukrajinci pripomínať v čase, keď ich jednotky podnikajú inváziu do ruskej Kurskej oblasti, v ktorej sa im podarilo obsadiť už desiatky obcí. Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že ruské sily budú na ukrajinský útok "adekvátne reagovať", pripomína Reuters.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy