Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Na festivale útočil muž s nožom, najmenej traja návštevníci zahynuli
Zdielať na

Na festivale útočil muž s nožom, najmenej traja návštevníci zahynuli

SOLINGEN / Polícia na západe Nemecka stále pátra po útočníkovi, ktorý v piatok 23. augusta večer na oslavách v meste Solingen nožom zabil troch ľudí a ďalších osem zranil, z toho piatich ťažko. Polícia o tom informovala v sobotu ráno. Motív páchateľa ani jeho totožnosť zatiaľ nie sú známe, napísala agentúra DPA. Útok sa odohral v meste, ktoré preslávilo výrobou nožov a práve oslavuje 650 rokov od svojho založenia. Ďalšiu časť podujatia nazvanú Oslavy rôznorodosti cez tento víkend úrady zrušili.

Podľa denníka Bild sú obeťami dvaja muži a jedna žena, ktorí pochádzali zo Solingenu a z Düsseldorfu. Útok sa odohral okolo 21.40 hodiny v meste, ktoré má asi 160-tisíc obyvateľov. Muž, ktorý podľa niektorých svedkov vyzeral ako Arab, sa s nožom vrhal na náhodných okoloidúcich, napísal denník Bild. O život prišli dvaja muži a jedna žena.

Na miesto tragédie v sobotu dorazil krajinský minister vnútra Herbert Reul, ktorý uviedol, že motív útočníka je stále nejasný. "Vypočúvame svedkov aj zranených. Po útočníkovi pátra veľký tím ľudí," uviedla polícia. Podľa hovorcu ministerstva vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko sa páchateľovi podarilo utiecť v zmätku a panike, ktoré po útoku prepukli. Muž obete úmyselne bodal do krku, uviedol hovorca.

Frekvencia útokov sa zvyšuje

Útoky nožom sú teraz v Nemecku veľkou témou, keďže ich frekvencia sa každoročne zvyšuje. Tento týždeň v pondelok policajti v Mníchove zastrelili ženu, ktorá ich napadla nožom. Na začiatku júna zomrel policajt, ktorého pobodal útočník v centre Mannheimu počas akcie hnutia Pax Európa, ktoré je kritické voči islamu. Zranených bolo tiež päť príslušníkov tohto hnutia vrátane jeho šéfa.

Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová už skôr oznámila, že sa rozšíria zóny, v ktorých bude nosenie nožov zakázané. Takéto zóny už teraz fungujú na niektorých staniciach či v problematických centrách miest. Faeserová chce tiež vo verejnom priestore obmedziť povolenú dĺžku čepele a úplne zakázať nože s vystreľovacou čepeľou. Teraz je povolená čepeľ s dĺžkou 12 centimetrov, ministerka chce limit znížiť na šesť centimetrov.

Scholz žiada prísny trest pre páchateľa

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu vyzval na prísny trest pre útočníka, ktorý na mestských slávnostiach v meste Solingen nožom zabil troch ľudí. Scholz zároveň prisľúbil mestu pomoc, píše TASR podľa správy agentúry DPA. "Niečo také v našej spoločnosti nemôžeme akceptovať a nikdy si na to nezvykneme. Musíme konať s plnou prísnosťou zákona," povedal Scholz na podujatí v obci Stahnsdorf neďaleko Berlína.

Nemecký kancelár označil piatkový útok v Solingene za hrozný zločin a žiadal, aby boli zákony uplatnené v plnom rozsahu. Dodal, že po útoku telefonoval so starostom Solingenu Timom Kurzbachom. "Budeme pomáhať mestu a jeho obyvateľom všetkým, čo máme k dispozícii... S úzkosťou dúfame, že sa podarí zachrániť životy zranených. Stojíme pri príbuzných obetí, zranených i pri celom meste," uviedol Scholz.

Prokuratúra nevylučuje teroristický motív

Nemecká prokuratúra v spojitosti s piatkovým útokom v meste Solingen, pri ktorom prišli o život tri osoby, nevylučuje teroristický motív. TASR informuje podľa agentúr AP, AFP a DPA. "Zatiaľ sme neboli schopní určiť motív; na základe celkových okolností sa však domnievame, že nemôžeme vylúčiť prvotné podozrenie teroristicky motivovaného činu," uviedol prokurátor Markus Caspers.

V sobotu bol zadržaný 15-ročný chlapec a úrady zisťujú, či mal s útokom spojitosť, píše DPA. Týždenník Der Spiegel na svojej webovej stránke napísal, že chlapec je Kirgiz a žil v zariadení pre utečencov. Údajne vedel o plánovanom útoku a neupozornil úrady, píše AP. Nebol však útočník.

Zadržaný muž zo Sýrie sa priznal k útoku

Hlavný podozrivý z útoku nožom v nemeckom meste Solingen sa vzdal polícii a počas vyšetrovania sa priznal k činu, uviedla v nedeľu polícia vo vyhlásení. TASR informuje podľa agentúry AFP. Podozrivým z útoku je občan Sýrie vo veku 26 rokov a po jeho zatknutí v sobotu neskoro večer je jeho účasť na udalostiach "v súčasnosti predmetom dôkladného vyšetrovania," uvádza sa vo vyhlásení.

Polícia v sobotu zadržala 15-ročného chlapca, ktorý by podľa nej mohol byť spojený s útokom. Neskôr informovala o zadržaní ďalšej osoby, ale neposkytla o nej viac podrobností. K zodpovednosti za piatkový útok sa v sobotu prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS). Na sieti Telegram napísala, že útok je "pomstou za moslimov v Palestíne a všade", čím zjavne narážala na vojnu Izraela a hnutia Hamas v Pásme Gazy.

IS však bezprostredne neposkytla žiadne dôkazy pre svoje tvrdenie a zatiaľ nie sú známe ani kontakty medzi útočníkom a teroristickou organizáciou.
Nemecká prokuratúra v sobotu uviedla, že nevylučuje teroristický motív tohto činu.

Nemecký súd vydal zatykač na podozrivého

Vyšetrujúci sudca Spolkového súdneho dvora (BGH) v Karlsruhe vydal zatykač na 26-ročného Sýrčana zadržaného kvôli podozreniu, že v piatok útočil v meste Solingen na ľudí nožom a tri osoby zabil. Dôvodom je podozrenie z členstva v teroristickej organizácii Islamský štát (IS) a z trojnásobnej vraždy. Oznámilo to dnes Spolkové štátne zastupiteľstvo. Sýrčan podľa oznámenia vyšetrovateľov zdieľal ideológiu IS a pripojil sa k nej v čase pred 23. augustom, keď spáchal útok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy